MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Truskawki w deserach. Najlepsze przepisy, że ślinka cieknie od blogerki Joanny, gorliczanki, autorki w "Smakołyki Asi"

Halina Gajda
Halina Gajda
Pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne
Zaczyna się wielki czas truskawek. I choć ceny tych owoców wciąż nie należą do najniższych, to nie ma chyba gospodyni, która na zakupach nie sięgnęła po łubiankę pachnących owoców. Co więcej, truskawka zaczyna być coraz bardziej truskawkowa w smaku, co sprawia, że czas najwyższy zacząć działać w kuchni. Wypieki, desery, a nawet obiady z owocem w roli głównej – kto ich nie lubi? My poprosiliśmy Joannę, gorlicką blogerkę kulinarną, autorkę w „Smakołyki Asi”, mistrzynię tortów i innych słodkich wypieków, by zdradziła nam kilka przepisów na truskawkowe przysmaki.

Każda z receptur na blogu "Smakołyki Asi", jest opatrzona stosownym komentarzem, a przepisy mają tę zaletę, że są łatwe, każdy, nawet bez wielkiego doświadczenia w kuchni może je wykorzystać, a co więcej – każdy ze słodkich przysmaków można zrobić z tego, co ma się w lodówce. Nie są potrzebne wyprawy do marketów w dużych miastach, by znaleźć składniki. Wystarczy wyjście do zwykłego spożywczaka.

Kreatywne Smakołyki Asi

Kulinarna przygoda gorliczanki zaczęła się kilka lat temu. Jak u większości z nas, kobiet: szykowało się jakieś rodzinne święto i trzeba było coś upiec. Albo zapowiedzieli się niespodziewani goście, była niedziela po południu, do dyspozycji to, co w lodówce i wszystko wiedzący internet. Czasem do kulinarnych działań inspirują dzieci. Gorliczanka wspomina ze śmiechem początki: tę skrupulatność w przygotowaniu: mąka musiała być zważona co do grama, cukier dokładnie wyliczony, dodatki dokładnie takie, jak w recepturze.

-  Dzisiaj pozwalam sobie na pewną dowolność – opowiadała nam. - Już wiem, co mogę zmienić, jaki składnik zastąpić innym, bez straty dla smaku i wyglądu – wspominała.

Teraz stawia przede wszystkim na kreację, lubi łączyć różne przepisy, ale zawsze i tak najważniejsze jest to, by bliscy, goście, przyjaciele mogli rozsmakować się w tym, co lubią najbardziej.

Truskawkowe receptury

A jak wykorzystuje truskawki? Na wiele sposobów. Jednym z nich jest semifreddo

- To deser podany w postaci lekko rozmrożonej. Jest delikatny i rozpływa się w ustach. Jest przy tym banalnie prosty, zrobicie go ze składników, które macie w domu. Myślę, że warto go przygotować, bo świetnie orzeźwia w letni, gorący dzień – zachwala.

Pośród propozycji jest też przepyszne połączenie czekoladowego spodu brownie z delikatnym waniliowym serniczkiem. Całość wieńczą truskawki zatopione w orzeźwiającej galaretce.
- W końcu słodycze nawet na diecie można jeść bez wyrzutów sumienia jeśli robimy to z rozwagą. W małym kawałku ciasta jest go naprawdę niewiele – podkreśla w kolejnej recepturze.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gorlice.naszemiasto.pl Nasze Miasto