Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami. Kilka składników i obiad gotowy w dwadzieścia minut. Jest zaskakująco smaczny

Redakcja
Wideo
od 7 lat
Makaron ryżowy doskonale smakuje z podsmażonymi warzywami, pieczarkami oraz np. kurczakiem. Zamiast mięsa, można także dodać do niego tofu. W dwadzieścia minut możemy przygotować pożywny i pyszny obiad dla całej rodziny.

W skrócie

Mam dziś dla ciebie jeden z moich ulubionych przepisów na prosty, szybki i bardzo smaczny obiad. Wykorzystałam go wielokrotnie i robię to zawsze wtedy, gdy nie mam dużo czasu na gotowanie. Jest to także jedno z ulubionych dań mojej córki.

Po raz kolejny sprawdza się zasada, że wcale nie trzeba dużo pracy, wysiłku i skomplikowanych receptur, by uszczęśliwić rodzinę jedzeniem. Do makaronu ryżowego dodaję pieczarki, paprykę i przygotowuję prosty sos. To danie można zrobić w dwóch wersjach – z piersią kurczaka lub z tofu, jeśli nie jesz mięsa. Wystarczy tak naprawdę połączyć kilka składników. Efekt jest zaskakująco smaczny.

Na koniec posypałam danie szczypiorkiem.
Na koniec posypałam danie szczypiorkiem. Karolina Głogowska

Makaron ryżowy z kurczakiem – przepis na szybki i prosty obiad

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • Opakowanie makaronu ryżowego,
  • 250 g pieczarek,
  • czerwona papryka,
  • cebulka dymka ze szczypiorkiem,
  • pierś kurczaka lub opakowanie tofu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • płaska łyżeczka cukru brązowego,
  • łyżeczka octu,
  • olej do smażenia.

Jak przygotować prosty makaron ryżowy po tajsku?

  1. Makaron ryżowy zalałam wrzątkiem i zostawiłam na 8 minut w garnku pod przykryciem.
  2. Pokroiłam pieczarki i podsmażyłam je na oleju.
  3. Dodałam pokrojoną paprykę i tofu. W tym momencie zamiast tofu możesz też dodać pokrojoną pierś z kurczaka.
  4. Pokroiłam dymkę ze szczypiorkiem i dodałam do pozostałych składników. Część szczypiorku zostawiłam do posypania.
  5. Przygotowałam szybki sos: połączyłam ocet i cukier z odrobiną wody i sosem sojowym. Całość wlałam na patelnię.
  6. Odcedziłam makaron i wrzuciłam go na patelnię. Wymieszałam z pozostałymi składnikami.
  7. Danie posypałam resztą posiekanego szczypiorku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami. Kilka składników i obiad gotowy w dwadzieścia minut. Jest zaskakująco smaczny - Strona Kuchni

Wróć na gorlice.naszemiasto.pl Nasze Miasto