Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Takie działanie to wypełnianie właśnie założeń konkursu gdzie czytamy, że uczestnicy mają się postarać o organizację, co najmniej jednego wydarzenia promującego dziedzictwo kulinarne Małopolski oraz produkty regionalne, tradycyjne i lokalne. Powinny to być właśnie szkolenia, warsztaty, konkursy, spotkania, pokazy kulinarne, degustacje. Tak właśnie było w Kobylance, gdzie na finalne spotkanie poprzedzone warsztatami zaproszono liczne grono gości. Do sali Wiejskiego Domu Kultury przyszli zaprzyjaźnieni członkowie kół z innych miejscowości. Nie zabrakło młodzieży z miejscowej szkoły podstawowej, a na scenie zaprezentowali się uczestnicy zajęć w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Kobylance.
- Tematem, jaki zrealizowałyśmy, były wypieki bożonarodzeniowe, oczywiście te tradycyjne - mówi Maria Głowacka-Grądalska, szefowa Koła Gospodyń Wiejskich w Kobylance. - Poszukiwałyśmy różnych starych receptur, sięgałyśmy nawet do pamięci naszych najstarszych członkiń - dodaje.
Na terenie pogórza świąteczne wypieki to konglomerat przepisów, w którym przeważają serniki, makowce, czy bardzo popularne ciasta piernikowe.
- Skupiłyśmy się na wypieku trochę już zapomnianych strucli, ale też były pierniki - opowiada. - Upiekłyśmy również tak zwane powidlaki, czyli ciasta oparte na zastosowaniu domowych powideł, głównie tych śliwkowych - podkreśliła.
Panie nie tylko piekły, ale też dzieliły się swoją wiedzą kulinarną. Halina Mazur, członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Kobylance opowiedziała wszystkim o pierniku dojrzewającym
- Jest to piernik, który zarabia się trzy tygodnie wcześniej - mówiła. - Ciasto po zarobieniu zostawia się w kamiennym garnku, przykrywa się ściereczką i odstawia w chłodne miejsce na dojrzewanie. Po trzech tygodniach pieczemy trzy placki, które przekłada się domowym powidłem śliwkowym. Dawniej każda panna dostawała w posagu taka kamienną miskę, tak by mogła sobie i swojej rodzinie przygotować taki wspaniale smakujący i pachnący piernik - dodała.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?