6 z 10
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Sernik stracciatella z truskawkami na zimno...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/3c/4d/66630a11252ea_o_large.jpg)
fot. Smakołyki Asi
Truskawki w deserach. Najlepsze przepisy, że ślinka cieknie od blogerki Joanny, gorliczanki, autorki w "Smakołyki Asi"
Sernik stracciatella z truskawkami na zimno
Spód:
250g herbatników
120g masła
tabliczka gorzkiej czekolady
Sernik:
1 kg serka z wiaderka
330 ml śmietanki 30%
1 szkl mleka w proszku
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek żelatyny
1/3 szkl wody
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 galaretki truskawkowe
ok 400 g truskawek
Spód: Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło roztopić, czekoladę rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami. Mamy otrzymać konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wsypać ciasteczka, wyrównać i uklepać. Spód schłodzić w lodówce.
Sernik: Żelatynę wymieszać z zimną wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia. Podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno. W misce miksera umieścić ser, mleko w proszku, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Pod koniec dodać ubitą śmietankę i żelatynę. Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z masą serową. Wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Na serniku poukładać truskawki, część z nich można lekko wcisnąć w masę serową. Sernik wstawić do lodówki na godzinę do stężenia.
Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić i odstawić aż zacznie tężeć. Wylać na schłodzony sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin.