7 z 10
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Drożdżówki z truskawkami, serkiem i kruszonką...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/3c/4d/66630a11ae9cf_o_large.jpg)
fot. Smakołyki Asi
Truskawki w deserach. Najlepsze przepisy, że ślinka cieknie od blogerki Joanny, gorliczanki, autorki w "Smakołyki Asi"
Drożdżówki z truskawkami, serkiem i kruszonką
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
op. drożdży instant (7g)
150 g cukru
jajko
90 g masła
200 ml mleka
Serek:
150 g serka homogenizowanego waniliowego
łyżka domowego cukru waniliowego
żółtko
2 łyżki budyniu waniliowego
Kruszonka:
70 g mąki pszennej
50 g masła
50 g cukru
ok 300 g truskawek
Ciasto: do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże i wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko z masłem, do rozpuszczenia masła. Ciepłe (nie gorące) mleko i jajko przelać do miski z mąką, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. W międzyczasie przygotować kruszonkę i masę serową.
Serek: wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładka masę.
Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach, wstawić do lodówki.
Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na połówki lub ćwiartki.
Gdy ciasto urośnie, ponownie zagnieść. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 1,5 cm. Szeroką szklanką (9cm) wykrawać krążki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dnem wąskiej szklanki zrobić w krążkach wgłębienia. We wgłębienia nakładać po łyżeczce serka, układać kawałki truskawek i posypać kruszonką.
Drożdżówki piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.