5 z 10
Poprzednie
Następne
Truskawki w deserach. Najlepsze przepisy, że ślinka cieknie od blogerki Joanny, gorliczanki, autorki w "Smakołyki Asi"
Deser ala tiramisu z truskawkami
330 ml śmietanki 30%
śmietan fix
ekstrakt waniliowy
cukier puder
400 g truskawek
100 g podłużnych biszkoptów
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorzkiego kakao
Kawę zaparzyć w 250 ml gorącej wody, ostudzić (można dodać alkohol jeśli deseru nie będą jadły dzieci).
Truskawki umyć (kilka odłożyć do dekoracji), obrać i rozgnieść. Dosłodzić do smaku i schłodzić. Zimną śmietankę ubić na puszysty krem, pod koniec dodając śmietan fix, cukier puder i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Biszkopty podzielić na pół, maczać chwilkę w kawie i układać na dnie pucharków na przemian z musem truskawkowym i kremem. Warstwy kremu posypać kakao. Deserki udekorować połówkami truskawek i miętą. Można podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.