FLESZ - Otyli nie powinni jeść mięsa?
Pomysł na masło to pokłosie problemów ze śmietaną. Ich sery produkowane są z mleka dwuprocentowego.
Więc nadmiar śmietany wlewali do mleka, które odbiera z Łużnej wielka mleczarnia.
Ciągle narzekali, że to, co dostają, jest zbyt tłuste. Teraz nie ma już tego problemu. Masła nie jest wiele, 50 kilogramów dziennie, ale gdy trzeba było to robić ręcznie, to okazało się, że jednak jest to spora ilość.
Rozwiązaniem okazały się techniczne zdolności jednego z pracowników. Chwile pomyślał i skonstruował maselnicę. Jest jak wszystko w Łużnej niewielka, ale skuteczna. Jedna partia masła, która w niej powstaje, to jedynie trzy kilogramy.
Masło z Łużnej nie zawiera żadnych dodatków. Powstaje dokładnie tak, jak to wiejskie, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa, gdy babcie na wsi robiły je na potrzeby domowe. Po prostu pachnie masłem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?