Gorlice. Królem wigilijnego menu może być pstrąg tęczowy, hodowany w Ropie. Od rybiej miłości do talerza musi upłynąć 18 miesięcy

Agnieszka Nigbor
Marcin Chmura jesat ichtiologiem w Gospodarstwie Rybackim Eko-Pstrąg Beskid w Ropie
Marcin Chmura jesat ichtiologiem w Gospodarstwie Rybackim Eko-Pstrąg Beskid w Ropie Agnieszka Nigbor
O rybiej miłości i hodowli Marcin Chmura i Dominik Sitko ichtiolodzy w Gospodarstwie Rybackim Eko-Pstrąg Beskid w Ropie mogliby opowiadać godzinami. Dobrze odżywione i zadbane ryby są gotowe do rozrodu jesienią, gdy temperatura wody spada do około 8 st. C, czyli zwykle w październiku. Zaczyna się jak wśród ludzi, od wdzięczenia, zalotów, większej aktywności, ocierania się i na tym… niestety kończy się cały romantyzm.

- Cały proces nazywa się tarłem kontrolowanym. Polega on na wyłowieniu dojrzałych samic i samców i … uśpieniu ich. Na krótko. Wszystko po to, by mechanicznie wydobyć ikrę i mleczko, które posłużą do zapłodnienia in vivo – mówi Marcin Chmura.

Obrazowo wygląda to tak, że do jednej kuwety trafia ikra i mleczko i następuje zaplemnienie. Po zalaniu ikry wodą, ta pęcznienie i już po godzinie nawet laik jest w stanie odróżnić zapłodnione różowiutkie ziarna ikry od białych, z których ryby nie będzie.

Od tego momentu życie ryby, która na co dzień ma do dyspozycji 48 basenów hodowlanych w gospodarstwie przenosi się do wewnętrznego pomieszczenia zwanego wylęgarnią, gdzie o tej porze w oczekiwaniu na przyjście na świat jest około pół miliona przyszłych tęczaków.

Ikra trafia do skrzynek inkubacyjnych po 7500 sztuk w jednej. Na początek wygląda jak małe koraliki w łososiowym kolorze. W temperaturze od 4 do 10 st. C przy stałym przepływie wody po około 20 dniach dochodzi do jej zaoczkowania.

- Oczywiście w tym czasie trzeba ją pielęgnować, kąpać odkażać, usuwać obumarłe ziarna ikry. Wszystko po to, by w hodowli nie rozwijały się grzyby i pleśnie, które mogłyby zagrozić całej populacji – opowiada Marcin Chmura.

Kolejne 14 dni to czas oczekiwania ichtiologów na wylęg larwy - stadium młodocianego ryby, która jeszcze nie żywi się pokarmem zewnętrznym.

- Pobiera wtedy pokarm wewnętrzny, a po jego wchłonięciu, podpływając pod powierzchnię wody napełnia pęcherz pławny i uczy się pobierać pokarm zewnętrzny – mówi dalej ichtiolog.

Obrazowo rzecz ujmując – karmienie z butelki przez smoczek maleńkich rybek, które ważą na tym etapie 0,1 gram trwa tutaj 7 do 10 dni. Wtedy trzykrotnie zwiększają swoją wagę i mogą trafić do rybiego przedszkola.

- To baseny, każdy mieści cztery metry sześcienne wody, stale przepływającej i świetnie natlenionej. W nich ryba rośnie do 8 gramów i wtedy wraca do matecznika, na zewnątrz. By wyhodować rybę od ikry do takiej, jaką sprzedaje się na przysłowiową patelnię, czyli ważącą od 300 do 500 gramów potrzeba 18 miesięcy – podaje ichtiolog.

Dzisiaj w gospodarstwie hoduje się przede wszystkich sztandarowego pstrąga tęczowego, ale też pstrąga źródlanego i palię. W podchowalni i basenach wewnętrznych jest około 70 tys. ryb. Karpie i pstrągi do sprzedaży pływają w 48 basenach zewnętrznych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup najtaniej

Fitbit

Fitbit Sense Beżowy

799,00 zł

kup najtaniej

Haylou

Haylou LS02 Czarny

127,99 zł

kup najtaniej

Garmin

GARMIN Fenix 7S Srebrno-szary (100253901)

2 619,00 zł

kup najtaniej

Hama

Hama Fit Watch 6900 czarny GPS (178607)

229,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Nocna bitwa nad Dnieprem. Batalion Terror stoczył bój z Rosjanami

Materiał oryginalny: Gorlice. Królem wigilijnego menu może być pstrąg tęczowy, hodowany w Ropie. Od rybiej miłości do talerza musi upłynąć 18 miesięcy - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gorlice.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie