Gorliczanie tłumnie odwiedzili dzisiaj Dworzysko. Oczywiście w poszukiwaniu warzyw i owoców, głównie z myślą o przetworach. Powodzeniem cieszyła się szatkowana biała kapusta, idealna do kiszenia. Jedni robią to w słoikach, inni w kamiennych garnkach. Cena 10-kilogramowego worka jest dla wszystkich taka sama – 30 zł.
Nie brak też pomidorów, choć jest ich nieco mniej, niż jeszcze tydzień czy dwa temu. Gatunki na przetwory to wydatek nawet 10 złotych za kilogram. Można oczywiście znaleźć tańsze oferty – po 5-7 złotych.
Z daleka kuszą dynie. Ogromne. Niektóre okazy ważą nawet około dziesięciu kilogramów. Tutaj też ceny są zróżnicowane. Za lubianą odmianę hokkaido trzeba zapłacić 6 złotych za kilogram. Nieco mniej szlachetne gatunki zostały wycenione na 3 złote za kilogram.
Sporo było też śliwek. Kilogram węgierki na powidła to średnio 5-6 złotych. Gruszki to średnio 5 złotych za kilogram. Cena jabłek zaś zaczyna się od 2-3 złotych. Ci ciekawe, można kupić również jesienne truskawki. To jednak oferta dla tych z zasobniejszym portfelem, bo kilogram został wyceniony na 20-25 złotych.
Na Dworzysku nie brakuje też kwiatów. Cena doniczki z wrzosami zaczyna się od 7 złotych. Za okazałą sadzonkę trzeba zapłacić nawet 30 złotych. Są już pierwsze chryzantemy. Posiadaczem całkiem ładnej, kwitnącej donicy staniemy się już po wydaniu 15 złotych.

W jakim kierunku powinna się zmieniać UE?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?