Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Iwona Tumidajewicz, radna powiatowa, dyrektorka Gminnego...
fot. fot. archiwum prywatne

Gorliczanie dzielą się przepisami na wielkanocne potrawy. Jest coś na słodko i na słono. Skorzystajcie, bo warto! [ZDJĘCIA]

Iwona Tumidajewicz, radna powiatowa, dyrektorka Gminnego Ośrodka Kultury w Sękowej. Przepis na te babeczki jest w jej rodzinie od kilkudziesięciu lat. Słodkości znikają w oka mgnieniu. Przepis: 500 g maki pszennej, 250 g margaryny Palmy, 100 g cukru pudru, 5 żółtek. Mąkę wysiekać z tłuszczem, dodać cukier puder oraz żółtka. Zagnieść ciasto. Wylepiać nim foremki. Piec w temperaturze 150 st. Celsjusza. Nadzienie: szklanka wody, kostka masła, szklanka cukru kryształu, 10 dkg kakao. Gotować 3 minuty ciągle mieszając. Studzimy. Do schłodzonej masy dodajemy pół kilograma mleka w proszku i ucieramy masę, którą nadziewamy babeczki.

Zobacz również

Osobowość Roku 2023 w powiecie kieleckim. Poznaj nominowanych w kategoriach

Osobowość Roku 2023 w powiecie kieleckim. Poznaj nominowanych w kategoriach

Dzień otwarty rekreacji jeździeckich na Partynicach. Atrakcje dla każdego!

Dzień otwarty rekreacji jeździeckich na Partynicach. Atrakcje dla każdego!

Polecamy

Jaki prezent kupić na Dzień Matki? Sprawdź nasze propozycje

Jaki prezent kupić na Dzień Matki? Sprawdź nasze propozycje

Aromatyczny kompot z mrożonych wiśni. Ten przysmak smakuje jak od mamy

Aromatyczny kompot z mrożonych wiśni. Ten przysmak smakuje jak od mamy

Marek Ludwin etatowym członkiem Zarządu Powiatu?

Marek Ludwin etatowym członkiem Zarządu Powiatu?