5 z 11
Poprzednie
Następne
Gorliczanie dzielą się przepisami na wielkanocne potrawy. Jest coś na słodko i na słono. Skorzystajcie, bo warto! [ZDJĘCIA]
Iwona Tumidajewicz, radna powiatowa, dyrektorka Gminnego Ośrodka Kultury w Sękowej. Przepis na te babeczki jest w jej rodzinie od kilkudziesięciu lat. Słodkości znikają w oka mgnieniu. Przepis: 500 g maki pszennej, 250 g margaryny Palmy, 100 g cukru pudru, 5 żółtek. Mąkę wysiekać z tłuszczem, dodać cukier puder oraz żółtka. Zagnieść ciasto. Wylepiać nim foremki. Piec w temperaturze 150 st. Celsjusza. Nadzienie: szklanka wody, kostka masła, szklanka cukru kryształu, 10 dkg kakao. Gotować 3 minuty ciągle mieszając. Studzimy. Do schłodzonej masy dodajemy pół kilograma mleka w proszku i ucieramy masę, którą nadziewamy babeczki.