Gorliczanie dzielą się przepisami na wielkanocne potrawy. Jest coś na słodko i na słono. Skorzystajcie, bo warto! [ZDJĘCIA]
Sylwia Wszołek, nauczycielka, społeczniczka z Moszczenicy na święta przygotowuje mazurek z morelami. Znika w mgnieniu oka. Oto przepis. Spód: 100 g mąki pszennej, 70 g cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru wanilinowego, 100 g masła (zimnego), 100 g mielonych migdałów, 1 żółtko Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i mielone migdały i wymieszać. Następnie dodać pokrojone zimne masło i wszystko miksować aż powstanie kruszonka. Wówczas dodać żółtko z jajka i połączyć wszystko w kulę. Włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie kulę pokroić na plastry i wyłożyć spód formy o wymiarach 20 x 30 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić na 10 minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić formę z ciastem i piec na złoty kolor przez około 20 - 25 minut. Masa: 200 g białej czekolady, 3 łyżki jogurtu naturalnego. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Mieszając należy dodawać po łyżce jogurtu naturalnego, aż powstanie krem. Dekoracja; suszone morele i płatki migdałów i 5 łyżek dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców