Termin otwarcia Jarmarku trochę się przeciągnął Wreszcie ten najbliższy wydaje się być najbardziej pewny. Budowa zakończyła się, cały teren jest posprzątany, nie ma już ogrodzenia, które chroniło teren budowy – zniknęło.
- Myślimy o inauguracji obiektu podczas jarmarku bożonarodzeniowego – wspomina o planach Mirosław Wędrychowicz, burmistrz Biecza.
Co będzie można kupić? Wszystko, co okoliczna ziemia daje – od jajek, sera, masła, przez wino, miody, przetwory po rękodzieło. Obiektem zarządzało będzie Bieckie Centrum Kultury. To właśnie ta instytucja będzie zawiera umowy na wynajem pomieszczeń z wystawcami
- Zależy nam na tym, by było to miejsce handlowe, które działać będzie cały rok – podkreśla.
Lubimy naturalność i lokalność
O tym, że miejsca, gdzie można kupić lokalna żywność, zawsze cieszą się powodzeniem, świadczy choćby frekwencja podczas Agro Gorlice czy Święcie Serów i Wina, które odbyło się w restauracji Stary Dworzec w Gorlicach-Zagórzanach. Ze stołów rolników, producentów, przetwórców wszystko znikało dosłownie w mgnieniu oka. Podczas kosztowania, można było być zaskoczonym i to nie jeden raz. Największe jednak zdumienie wzbudzało ciasto dyniowe z polewą z koziego sera. Z takim rarytasem przyjechała Ewa Król-Gucwa z Kobylanki, która prowadzi gospodarstwo Królewskie Króliki.
- Choć w gospodarstwie hodujemy wiele zwierząt, to najbardziej widoczne są nas kozy – opowiadała pani Ewa. - Pewnie dlatego, że widać je z drogi – komentowała z uśmiechem.
Kozy oczywiście dają mleko, które gospodarze przerabiają na wiele sposobów – na jogurty, sery, które używamy do ciast drożdżowych, a nawet prołziaków.
- Sera koziego używamy do lukrowania ciast – zdradziła nam.
Scena, inna niż wszystkie
Inwestycja, to także budynek, który będzie służył jako miejsce kultury. Jej dedykowana jest scena o wymiarach 12 na 12 metrów z przeszklonymi, składanymi ścianami.
- Nic nie będzie więc przeszkadzało, by przy kiepskiej aurze, na scenie można było prowadzić zajęcia - wspomina o przedsięwzięciu burmistrz Wędrychowicz.
W budynku funkcjonować będą trzy pracownie: gastronomiczna z węzłem kuchennym, służąca do organizacji różnych warsztatów i spotkań z zakresu kulinariów, dietetyki, promocji zdrowej żywności oraz artystyczna i edukacyjna służąca działalności i inicjatywom z zakresu kultury i nauki.
Jarmarkowi ma służyć bliskość stacji kolejowej oraz węzła przesiadkowego, który jest wyposażony w 42 miejsca parkingowe, punkt postojowy dla rowerów na 12 miejsc, wiaty przystankowe. Jest też zajezdnia autobusowa. Do Jarmarku prowadzić będą drogi: ul. 3 Maja i ul. Kolejowa, które w 2017 r. przeszły kompleksową modernizację. W przyszłości zaś, od strony północno-wschodniej zostanie przebudowana ul. Polna.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?