Suszone, wędzone, z pestką i bezpestkowe, sądeckie i kalifornijskie – to wszystko śliwki, bez których trudno obyć się podczas wigilijnej kolacji. Ceny zaczynają się od 20 złotych za kilogram. Są i orzechy – włoskie i laskowe. Takie w łupkach, które trzeba łuskać. Zakup tych pierwszych to wydatek 10 złotych za kilogram, a tych drugich – 14.
Są również przetwory – kapusta kiszona, zakwasy na żur i barszcz, soki, domowe dżemy – wszystko od około 10 złotych za słoiczek. Trzeba przyznać, że wyglądają naprawdę smacznie i zdrowo, a sprzedawcy zapewniają, że wszystko przygotowali wedle starych, sprawdzonych receptur, czyli bez sztucznych dodatków i wspomagaczy.
Drugi świąteczny akcent to susze – jabłka oraz gruszki. Naprawdę świeże, pachnące dymem – cena to 25 złotych za kilogram. Jabłka na szarlotkę też się bez problemu znajdą w co najmniej kilku odmianach, od szarej renety poczynając. Grochów też nie brakuje. Suchy jasiek do najtańszych niestety nie należy, bo kilogram kosztował dzisiaj 30 złotych.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?