Gorliczanie dzielą się przepisami na wielkanocne potrawy. Jest coś na słodko i na słono. Skorzystajcie, bo warto! [ZDJĘCIA]
Karolina Miarecka z Ośrodka Kultury Gminy Gorlice poleca wyjątkowe babeczki. Jak sama mówi, ich niezwykły smak najpewniej wynika z tego, że są dekorowane w Wielką Sobotę. Nigdy wcześniej. Rodzinne hasło, któremu wszyscy są wierni, brzmi: Wielkanoc bez kruchych ciasteczek to nie Wielkanoc. Babeczki: 0,50 kg mąki pszennej, 0,25 kg masła, 5 jaj (1 całe, 4 żółtka), 0,10 kg cukru pudru. Zarobić ciasto, włożyć do lodówki na godzinę. Wylepiać foremki. Nadzienie: 2 żółtka, 250ml mleka, 100g cukru, łyżeczka cukru waniliowego, kopiata łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej (20g), 250g masła. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy sok z cytryny, a do drugiej czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej. Nadziewamy babeczki. Na wierz każdej - wisienka.