Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zakopane. Wojciech Modest Amaro i jego nowa restauracja pod Giewontem. Zobaczcie zdjęcia

Redakcja
Wojciech Modest Amaro – jeden z najsłynniejszych szefów kuchni w Polsce, którego restauracja w Warszawie jako pierwsza w Polsce zdobyła gwiazdkę Michellin – otwiera w sobotę restaurację w Zakopanem. Będzie się ona nazywała Heart by Amaro. - Będzie to restauracja w stylu bistro, w odniesieniu do kuchni, którą ja kojarzę, że jest z serca oferowana – mówi szef kuchni.

FLESZ - Abonament RTV nie będzie ściągany od dłużników?

od 16 lat

Nowa restauracja znanego kucharza mieści się w 5-gwiazdkowym Hotel & SPA Nosalowy Park przy ulicy Kościuszki, który mieści się w dawnej, zabytkowej willi. Jak zaznacza Wojciech Modest Amaro, ta restauracja jest spełnieniem jego marzeń o podróży do natury, polskiej gościnności i odkrywaniu smaków wypływających prosto z serca.

- Tutaj będę mógł cała masę fajnych projektów i pomysłów zmieścić. To ma być restauracja w formule bistro, biesiadowania, rodzinnych spotkań – zaznacza.

W swojej kuchni szef Amaro będzie w dużej mierze będzie wykorzystywał produkty spożywcze z Podhala i z Małopolski. - Bardziej interesowało mnie przejście się po górach, poszukanie inspiracji, które kiedyś kogoś nakręciły do dokonania kulinarnych odkryć. Są produkty, które są wyrabiane z lokalnych produktów pod moją recepturą – zdradza Wojciech Modest Amaro.

Już nawiązał kontakt z lokalnymi pszczelarzami, lokalnymi wytwórcami wędlin, czy serów. - Przydaje nam się też jagnięcina, z której korzystamy, ale w nie tak oczywisty sposób – dodaje.

Zdradza, że w jego restauracji będzie można spróbować specyficznego rodzaju bryndzy, która jest w pyłku pszczelim otaczana, następnie sezonowana, a dopiero potem podwędzana. - Nadaje to jej goryczkowatego, ale też kwiatowego aromatu. Robimy także szynkę z udźca jagnięcego, która niektórym kojarzy się z szynką parmeńską – wylicza. I dodaje, że w jego karcie będą też ryb, ale takich, które są sezonowane. Co jest wśród restauracji w Polsce wyjątkiem.

Szef nie chce zdradzać do końca jak będzie wyglądało menu. Zaznacza, że będą to dania na każdą kieszeń. - Menu będzie urozmaicone. Będą dania na tzw. ząb, żeby tu przyjść, posiedzieć, spróbować. Będą dania „do podziału” dla całego stołu, czy np. ciasto, które możemy wypiec na miejscu dla całej rodziny na koniec kolacji – opowiada znany szef kuchni. Do tego będzie szeroki wybór win, serów górskich etc. Dla dzieci zaś przygotował Modest Amaro specjalne, w pełni ekologiczne menu.

Zespół w kuchni już działa od dłuższego czasu. Pozostała załoga restauracji kończy szkolenia. Dobiega końca także dekorowanie restauracji. Wystrój lokalu został przygotowany przez żonę Wojciecha – Agnieszka Amaro. Restauracja jest w aranżacji trochę nowoczesnej, ale i rodzinnej. W głównej sali wisiały będą portrety żony szefa kuchni i jego córek.

- Chcieliśmy, żeby ten styl był jasny, by było tutaj dużo światła, powietrza, żeby każdy czuł się
tutaj swobodnie – zapowiada szef kuchni.

Restauracja Heart by Amaro miała być otwarta już w marcu. Jednak z uwagi na pandemię koronawirusa otwarcie zostało przesunięte o kilka miesięcy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Zakopane. Wojciech Modest Amaro i jego nowa restauracja pod Giewontem. Zobaczcie zdjęcia - Gazeta Krakowska

Wróć na zakopane.naszemiasto.pl Nasze Miasto