Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2024 - święconka. Wierni w Moszczenicy mieli do wyboru dwa punkty w których święcono pokarmy

Lech Klimek
Lech Klimek
W Polsce od wieków celebruje się zwyczaj święcenia pokarmów. W Wielką Sobotę wierni zwykle udają się do kościołów, aby kapłan mógł poświęcić koszyczki pełne żywności
W Polsce od wieków celebruje się zwyczaj święcenia pokarmów. W Wielką Sobotę wierni zwykle udają się do kościołów, aby kapłan mógł poświęcić koszyczki pełne żywności Lech Klimek
W Moszczenicy wierni udali się do wyznaczonych na terenie parafii punktów by zgodnie w Wielkanocnym zwyczajem poświęcić pokarmy przyniesione w koszykach. Święcenie pokarmów jak zawsze odbywało się nie tylko w kościele parafialnym, ale też obecnie w kaplicy "na Granicach", która stoi przy ulicy Widokowej.

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

W Polsce od wieków celebruje się zwyczaj święcenia pokarmów. W Wielką Sobotę wierni zwykle udają się do kościołów, aby kapłan mógł poświęcić koszyczki pełne żywności.

Pobłogosławione pokarmy spożywa się podczas śniadania wielkanocnego. Niektórzy wierzą też, że poświęcone pokarmy należy zjeść w całości, aby w trakcie kolejnego roku niczego nam nie zabrakło. Jaja to najważniejszy symbol wielkanocny. To nimi dzielimy się przy Wielkanocnym stole. To symbol płodności, odradzającego się życia i znak zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią.

Święcenie pokarmów. Skąd się wzięła tradycja święcenia pokarmów?

Święconka - zwyczaj ten ma średniowieczną tradycję, korzeniami sięgającą prawdopodobnie czasów pogańskich. Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku.

Obrzęd "Święconki" ujednoliciła reforma potrydencka w Rituale Romanum z 1614, w Polsce od roku 1631 według rytuału piotrkowskiego. Obrzęd ten był atakowany przez Reformację.

Wielka Sobota w tradycji chrześcijan jest momentem wyciszenia się i skupienia w oczekiwaniu na nadejście Zbawiciela. Tego dnia tradycyjnie są święcone pokarmy, zwyczaj, który istnieje w Polsce od XIII wieku. Na początku wierni święcili tylko chleb i jajka, aby zapewnić sobie dobrobyt, a także upamiętnić mękę i Zmartwychwstanie Jezusa.

od 7 lat
Wideo

Jak czytać kolory szlaków turystycznych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gorlice.naszemiasto.pl Nasze Miasto