FLESZ - Polskie parafie pomagają uchodźcom
W Polsce od wieków celebruje się zwyczaj święcenia pokarmów. W Wielką Sobotę wierni zwykle udają się do kościołów, aby kapłan mógł poświęcić koszyczki pełne żywności.
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
.
Pobłogosławione pokarmy spożywa się podczas śniadania wielkanocnego. Niektórzy wierzą też, że poświęcone pokarmy należy zjeść w całości, aby w trakcie kolejnego roku niczego nam nie zabrakło. Jaja to najważniejszy symbol wielkanocny. To nimi dzielimy się przy Wielkanocnym stole. To symbol płodności, odradzającego się życia i znak zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią.
Święcenie pokarmów. Skąd się wzięła tradycja święcenia pokarmów?
Święconka - zwyczaj ten ma średniowieczną tradycję, korzeniami sięgającą prawdopodobnie czasów pogańskich. Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku.
Obrzęd "Święconki" ujednoliciła reforma potrydencka w Rituale Romanum z 1614, w Polsce od roku 1631 według rytuału piotrkowskiego. Obrzęd ten był atakowany przez Reformację.
Wielka Sobota w tradycji chrześcijan jest momentem wyciszenia się i skupienia w oczekiwaniu na nadejście Zbawiciela. Tego dnia tradycyjnie są święcone pokarmy, zwyczaj, który istnieje w Polsce od XIII wieku. Na początku wierni święcili tylko chleb i jajka, aby zapewnić sobie dobrobyt, a także upamiętnić mękę i Zmartwychwstanie Jezusa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?