Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2022 - święconka. Wierni w Moszczenicy mieli do wyboru kilka punktów, w których święcono pokarmy

Lech Klimek
Lech Klimek
W Polsce od wieków celebruje się zwyczaj święcenia pokarmów. W Wielką Sobotę wierni zwykle udają się do kościołów, aby kapłan mógł poświęcić koszyczki pełne żywności.
W Polsce od wieków celebruje się zwyczaj święcenia pokarmów. W Wielką Sobotę wierni zwykle udają się do kościołów, aby kapłan mógł poświęcić koszyczki pełne żywności.
W Moszczenicy wierni udali się do wyznaczonych na terenie parafii punktów. Święcenie pokarmów jak zawsze odbywało się nie tylko w kościele parafialnym, ale też w kaplicach i koło ronda im Jana Pawła II. Noe odstraszył ich deszcz i przenikliwy wiatr.

FLESZ - Polskie parafie pomagają uchodźcom

od 16 lat

W Polsce od wieków celebruje się zwyczaj święcenia pokarmów. W Wielką Sobotę wierni zwykle udają się do kościołów, aby kapłan mógł poświęcić koszyczki pełne żywności.

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

.

Pobłogosławione pokarmy spożywa się podczas śniadania wielkanocnego. Niektórzy wierzą też, że poświęcone pokarmy należy zjeść w całości, aby w trakcie kolejnego roku niczego nam nie zabrakło. Jaja to najważniejszy symbol wielkanocny. To nimi dzielimy się przy Wielkanocnym stole. To symbol płodności, odradzającego się życia i znak zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią.

Święcenie pokarmów. Skąd się wzięła tradycja święcenia pokarmów?

Święconka - zwyczaj ten ma średniowieczną tradycję, korzeniami sięgającą prawdopodobnie czasów pogańskich. Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku.

Obrzęd "Święconki" ujednoliciła reforma potrydencka w Rituale Romanum z 1614, w Polsce od roku 1631 według rytuału piotrkowskiego. Obrzęd ten był atakowany przez Reformację.

Wielka Sobota w tradycji chrześcijan jest momentem wyciszenia się i skupienia w oczekiwaniu na nadejście Zbawiciela. Tego dnia tradycyjnie są święcone pokarmy, zwyczaj, który istnieje w Polsce od XIII wieku. Na początku wierni święcili tylko chleb i jajka, aby zapewnić sobie dobrobyt, a także upamiętnić mękę i Zmartwychwstanie Jezusa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gorlice.naszemiasto.pl Nasze Miasto