W gorlickich sklepach tylko polskie warzywa

ani
Zdzisław Trybus z żoną Beatą
Zdzisław Trybus z żoną Beatą Fot. Agnieszka Nigbor-Chmura
Od czasu, gdy pojawiły się informacje o trefnych ogórkach, ich sprzedaż spadła o około 50 procent. Zdzisław Trybus handlujący na targu przy Juhasie mówi, że klienci są ostrożni, ale bez przesady. - Spadek sprzedaży spowodował również spadek cen. Są tacy, którzy kupują cały czas, bo wiedzą, że handlujemy głównie warzywami i owocami polskimi. Niektórzy, przezorni, w ogóle rezygnują z zakupów nowalijek - tłumaczy.

Czytaj także: Jarmark Pogórzański otworzył swoje podwoje [ZDJĘCIA]

Spokojny jest też Marian Tomasik, prezes Spółdzielni Ogrodniczo-Pszczelarskiej. - W tej chwili do gorlickich punktów handlowych dostarczamy tylko polskie warzywa i owoce od producentów z okolic Nowego Sącza czy Krakowa. Mamy więc pewność, że nasi klienci są bezpieczni - tłumaczy.

Maria Bryg, dyrektor sanepidu, uspokaja: - Do tej pory nie mieliśmy żadnego sygnału o tym, że istnieje podejrzenie, iż na gorlicki rynek trafiła partia podejrzanych warzyw, które mogłyby być źródłem zakażenia enterokrworoczną bakterią E. coli.

Gorlicki sanepid działa już w unijnym Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach, a do tej pory takie powiadomienie nie nadeszło. Szefowa Sanepidu instruuje, co robić, by zapewnić sobie i swoim bliskim bezpieczeństwo.

- Nie chodzi tutaj tylko o trefne ogórki i sałaty, bo to o nich teraz się mówi. Na każdych warzywach mogą być groźne dla zdrowia bakterie, wirusy czy nawet jaja pasożytów. Dlatego najważniejsza jest higiena - tłumaczy.

Utrzymanie zasad higieny jest proste. Chodzi o częste mycie rąk, przede wszystkim przed jedzeniem. Odpowiedniej obróbce powinny być też poddane świeże warzywa i owoce. - Niektórzy twierdzą, że wystarczy obrać ogórki czy pomidory. Otóż nic bardziej mylnego. Zanim je obierzemy, powinny być umyte pod bieżącą wodą - tłumaczy Maria Bryg.

Pracownicy sekcji nadzoru higieny żywności i żywienia gorlickiego sanepidu zwracają też uwagę na odpowiednie przechowywanie żywności. - Ważne, by surowe warzywa i owoce nie były przechowywane w bliskim sąsiedztwie posiłków już przygotowanych do bezpośredniego spożycia - tłumaczy Ewa Telega.

Ogród: co posadzić, żeby dużo nie podlewać?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3