- Jak każdej jesieni miłośnicy grzybobrania i koneserzy grzybowych dań, a także zainteresowani tradycją, historią i kulturą Beskidu Niskiego, będą mogli uczestniczyć w wielu atrakcjach przygotowanych specjalnie z myślą o nich - zapowiada Barbara Miernik, właścicielka Starego Domu Zdrojowego.
W tym roku Święto Rydza zdominują zbójnicy i jak to z tą profesją bywa, będą grabili, łupili, a nawet porywali. Oczywiście tylko tych, którzy wyrażą na to ochotę.
- Zbójecki charakter tegorocznego Święta Rydza to nawiązanie do historii i opowieści o jednym z najsłynniejszych hersztów - Wasylu z Leszczyn. Współcześni zbójcy mają łagodniejsze usposobienie: zainscenizują wprawdzie napad na turystów, ale będą także gotowali strawę i tańczyli przed publicznością - dodaje.
Ze Świętem Rydza nierozerwalnie łączy się gotowanie rydzowych potraw. W tym roku w konkursie wystąpią uczniowie szkół z Krakowa, Rzeszowa, Bystrej, Hańczowej i Gorlic. Oczywiście będą przygotowywali potrawy z grzybów. W części zaś pozakonkursowej gotowali będą zapowiadani wcześniej zbójnicy, grzybiarze ze stowarzyszenia Na Grzyby!
Nie zabraknie rękodzielników z koronką szydełkową, rzeźbami, malarstwem, ceramiką użytkową i artystyczną, oryginalnymi zabawkami i biżuterią. Przyjemnością dla podniebienia będą tradycyjne wędliny i inne specjały kuchni regionalnej.
Podczas wystawy mikologicznej i prelekcji grzyboznawcy pokażą nam także występujące w Beskidzie Niskim różne gatunki grzybów.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?