Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tydzień Chleba na Zakwasie w ZS CKR w Bystrej [ZDJĘCIA]

Marek Podraza
Jak cenny jest chleb i woda w naszym życiu wiemy wszyscy doskonale. Szczególnie dużo o tym mówi się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej. Co roku szkoła organizuje obchody Tygodnia Chleba na Zakwasie. W tym roku obchody organizowano pod hasłem ,,Chleb i woda źródłem zdrowia”. Obchody co roku przygotowuje i czuwa nad ich przebiegiem Anna Jasińska, nauczycielka przedmiotów zawodowych.

- W ramach obchodów odbyły się warsztaty pieczenia chleba dla zaproszonych uczniów gimnazjum. Wyjazd studyjny do Wysowej - Zdroju, gdzie nasi uczniowie zapoznali się z rodzajami występujących tam wód mineralnych i technologii ich rozlewu.

Podsumowaniem obchodów jak co roku jest konferencja, która w tym roku ma wyjątkowy charakter ponieważ na jej koniec zaplanowaliśmy rozstrzygniecie konkursu na „ Najpiękniejszy wielkanocny z chlebem w roli głównej”, które wykonali uczniowie poszczególnych klas - informuje nas Józef Warchoł dyrektor ZS CKR w Bystrej.

We wtorek w świątecznej atmosferze odbyło się podsumowanie obchodów. Po powitaniu przybyłych gości przez dyrektora szkoły całość imprezy prowadził Bartłomiej Urbaś, uczeń klasy czwartej technikum architektury krajobrazu.

Piękne prezentacje przygotowali uczniowie szkoły. O chlebie i wodzie jako źródle zdrowia opowiadał zebranym Grzegorz Zimowski z klasy drugiej. Rodzaje pieczywa przedstawiła Justyna Augustyn z klasy pierwszej. Bardzo ciekawą prezentację pt ,,Czego szukać w małopolskich wodach” przygotowała Dominika Trojanowicz z klasy trzeciej.

Dzięki niej goście mogli dowiedzieć się o wartościach naszych wód mineralnych, które spotykamy w sklepach i naszych uzdrowiskach. Wojciech Kusiak z klasy pierwszej w swojej prezentacji uczył jak kupować dobry chleb. - Dobry, to znaczy prawdziwy chleb, który zawiera w sobie dużo witamin i nie tuczy nas.

Pamiętajmy jednak, że chleb który trafia na półki sklepowe, to często podróbka dobrego chleba. Chleb, który trafia najczęściej na półki marketów, ma w sobie dużo powietrza wewnątrz. Jemy go dużo, ponieważ trudno jest zaspokoić głód pieczywem, które przypomina nieco dziurawy ser. Najzdrowszy jest dla naszego organizmu chleb żytni i chleb na zakwasie – informował Wojciech Kusiak.

Ciekawe sprawozdanie z wyjazdu studyjnego do Wysowej - Zdroju przedstawiła Anna Wal z klasy czwartej. Prawie godzinną i bardzo ciekawą prelekcje na temat ,,Woda w życiu ziemi” wygłosiła dr inż. Danuta Reśko prezes Polskiego Klubu Ekologicznego w Krynicy. Na koniec rozstrzygnięto konkurs na „Najpiękniejszy stół Wielkanocny z chlebem w roli głównej”.

I miejsce - Aneta Woźniak, Patrycja Plata i Justyna Augustyn z klasy I ,
II miejsce - Magda Zagórska, Marta Zagórska, Grzegorz Zimowski z klasy II
III miejsce - Dominika Trojanowiacz, Magdalena Michalik i Marcin Górski z klasy III
IV miejsce - Justyna Mruk, Anna Wal i Bartłomiej Urbaś z klasy IV.
Nagrody ufundowała Agencji Rynku Rolnego w Krakowie, a wręczył je wraz z dyrektorem szkoły Tomasz Latocha kierownik sekcji informacji i promocji ARR.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gorlice.naszemiasto.pl Nasze Miasto