Dzisiaj w Łużnej odbyły się powiatowe eliminacje do ogólnopolskiego konkursu Bitwa Regionów. Wzięło w nich udział osiem Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu gorlickiego, a na stole, za którym zasiadło jury zaserwowano m.in. pierogi z mięsem i kapustą oraz sosem borowikowym, ale też fasolkę piękny Jaś w towarzystwie suszonej śliwki. Był pieczony królik i żeberka, A także jagnięcina. Ta ostatnia podana w formie roladek z fuczkami, czyli plackami z kapustą kiszoną i odrobiną śmietany, w kolorowym towarzystwie kiszonych warzyw podbiła podniebienia i skradła serca konkursowego jury. Zwycięskie danie zaserwowało Koło Gospodyń Wiejskich i Przyjaciele z Blechnarki w gminie Uście Gorlickie – najmłodsze z biorących udział w Bitwie Regionów. W nagrodę otrzymało 2000 zł i bilet do eliminacji wojewódzkich.
- Ideą Bitwy Regionów jest promowanie lokalnych produktów - mówiła Elżbieta Wróbel zastępca dyrektora krakowskiego oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. - Jestem pod ogromnym wrażeniem, ile pracy panie z poszczególnych kół włożyły, by zaprezentować się, jakie potrawy i jak pieczołowicie przygotowały. Ile zapału i wysiłku wkładają w to, aby zaprezentować ten region - dodała.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?