Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Święcenia pokarmów w bazylice. Tłumy gorliczan ciągną do kościołów z koszykami ze święconką

Agnieszka Nigbor-Chmura
Agnieszka Nigbor-Chmura
W gorlickie bazylice trwa święcenia pokarmów
W gorlickie bazylice trwa święcenia pokarmów Agnieszka Nigbor-Chmura
W kościołach Gorlickiego trwa święcenie pokarmów. Gorliczanie ciągną do kościołów nie tylko, by poświęcić pokarmy, ale też, by czuwać przy grobie pańskim. Wieczorem we wszystkich świątyniach w mieście odbędzie się nabożeństwo ognia i wody związane z odnowieniem przyrzeczeń chrzcielnych. W parafii św. Jadwigi Królowej odbędzie się rezurekcja z procesją po ulicach osiedla.

Święconka to pokarmy, które w Wielką Sobotę zanosimy w koszyczku wielkanocnym do kościoła. Święcenie pokarmów odbywa się dzień przed Zmartwychwstaniem Pana Jezusa. Od pokarmów tych rozpoczynamy pierwszy niedzielny posiłek. Warto wiedzieć, co symbolizują.

Po powinno być w koszyku ze święconką?

Chleb – podstawowy pokarm, który dla chrześcijan jest najważniejszym symbolem, przedstawiającym ciało Chrystusa. Gwarantuje pomyślność i dobrobyt.

Pieprz i sól – wykorzystuje się je do przyprawienia jajek oraz innych potraw, które jemy podczas wielkanocnego śniadania. Czarny zmielony pieprz w święconce nawiązuje do gorzkich ziół, które dawniej Żydzi dodawali do charosetu (rodzaj sosu). Robili to na pamiątkę ciężkiej, niewolniczej pracy przy produkcji cegieł w Egipcie. Natomiast sól dodaje potrawom smaku, chroni przed zepsuciem i ma właściwości oczyszczające. Dla chrześcijan symbolizuje sedno życia i prawdy, stąd też mówimy o „soli ziemi" – tak Jezus nazwał swoich uczniów, wybrańców.

Jajko – zapewnia płodność. Symbolizuje życie i choć weszło do święconki najpóźniej, najbardziej kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi.

Chrzan – korzeń chrzanu symbolizuje krzepę i siłę. Ma przynieść nam dobre zdrowie. Wzmacnia właściwości pozostałych potraw, które są w wielkanocnej święconce. Najlepiej, gdy korzeń chrzanu święcimy w kawałku. Później kroimy go na cienkie plasterki i częstujemy nim biesiadników.

Ser – oznacza przyjaźń, porozumienie między człowiekiem a przyrodą. Gwarantuje zdrowie i rozwój stada domowych zwierząt: krów, kóz i owiec, od których pochodzi.

Wędlina – najczęściej szynka albo kiełbasa, czyli głównie wyroby z wieprzowiny. Przynosi zdrowie, płodność i dostatek.

Ciasto – pojawiło się w koszyczkach dość niedawno. Jest znakiem umiejętności i doskonałości. Zgodnie z tradycją musi to być kawałek ciasta domowego wypieku, najlepiej babki.

Babka piaskowa będzie królową na wielkanocnym stole. Renata Gaweł mistrzyni cukiernictwa z Gorlic podaje przepis na puszyste ciasto

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gorlice.naszemiasto.pl Nasze Miasto