Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smakołyki Asi polecają się na święta! Na kulinarnym blogu gorliczanki znajdziecie mnóstwo ciekawych propozycji i porad

Halina Gajda
Halina Gajda
Smakołyki Asi - ten blog powinien znać gorliczanin. Jego autorka powiedzie was przez wszystkie kuchenne meandry
Smakołyki Asi - ten blog powinien znać gorliczanin. Jego autorka powiedzie was przez wszystkie kuchenne meandry Smakołyki Asi/archiwum prywatne
Jeśli wertujecie właśnie wszelkie blogi i książki kucharskie w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji na Boże Narodzenie, to koniecznie zajrzyjcie na Smakołyki Asi. Gorliczanka, Joanna Ciślak zaprasza tam na wędrówkę po przyprawach, dodatkach, smakach i tym wszystkim, bez czego nie może się obyć świąteczny stół. Możecie przy okazji skorzystać z jej doświadczenia, którym chętnie się dzieli.

Przepisy z bloga Smakołyki Asi mają już swoją historię w wirtualnym świecie. Jej kulinarna opowieść cały czasie się rozwija, zmienia, doskonali. Inaczej być nie może, bo przecież kuchnia nie lubi stagnacji. Przez lata nauczyła się, że ingrediencje mnie muszą zgadzać się co do grama, ziarenka, kropelki.

- Pozwalam sobie na pewną dowolność – przyznaje.

Nawet gdy coś pójdzie niekoniecznie po naszej myśli, można tak połączyć składniki, żeby mimo wszystko dopiąć celu.

Święta ze Smakołykami Asi
Boże Narodzenie za pasem, więc jej kuchnia powoli wypełnia się zapachami. Pierogi, uszka, ale też piernikowe przysmaki. Zresztą na blogu jest cała długa lista przepisów opatrzonych etykietą „Boże Narodzenie”. Znajdziecie tam różne tradycyjne ciasta, ale nieco podkręcone. Takie z twistem. Choćby seromakowiec z wiśniami i galaretką.

- Na święta w moim domu musi być ciasto z makiem – zastrzega.- Żeby nie był to jednak tradycyjny makowiec, postanowiłam trochę pokombinować i stworzyć coś nowego – zdradza.

Tak oto zwykły „japoniec” przełożyła masą z gotowanego sera i wykończyła go orzeźwiającymi wiśniami w galaretce.
Wyszło wspaniale, czego rodzina dała od razu dowód – każdy chciał dokładkę.
Jest też piernik delicjusz. Joanna zachwala: pyszne połączenie piernikowego biszkoptu z powidłami, budyniem i masą orzechową. Doskonały deser do świątecznej kawy w rodzinnym gronie. Na tym nie koniec – kusi migdałowymi księżycami, makowymi gwiazdkami i słoniecznikowcem na kakaowym spodzie.

- Lubię mieszać gotowe receptury, ale też sama wymyślam własne kompozycje – opowiada.

Dla tych, którzy lubią, by na świątecznym stole było coś na szybki kęs – u Asi znajdzie kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt inspiracji. Są orzechowe półksiężyce, pierniczki Lebkuchen, francuskie ślimaczki z czekoladą i migdałami, kruche migdałowe półksiężyce oprószone pudrem.

Perfekcyjny blog, perfekcja w kuchni

W kuchni lubi nie tylko kreację, ale też dobrą logistykę. Naczynie po biszkoptowym cieście, trafia do zlewu zaraz po tym, jak zawartość trafi do foremki.
- Myję na bieżąco – składała relację z kuchennych działań. Co ciekawe, nie należy do wielbicielek kuchennej maszynerii, bo jest wręcz przekonana, że białka najlepiej ubiją się zwykłą trzepaczką, a ciasto rozwałkuje po prostu wałkiem. Pomoc techniczną stanowi zwykły mikser.

Joanna jest też mistrzynią tortów. W przygotowaniu stawia na naturalność. Owszem, czasem zdarza się jakiś ekstrawagancki dodatek, ale to naprawdę rzadko. Brak sztucznych dodatków sprawia, że torty są wyjątkowe, niepowtarzalne. Można powiedzieć, że z osobistą dedykacją. Nic więc dziwnego, że bliscy nie wyobrażają sobie świąt, prywatnych uroczystości, czy zwykłej niedzielnej popołudniowej kawy, bez jej wypieków.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gorlice.naszemiasto.pl Nasze Miasto