MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Sakiewki z Rozdziela zostały potrawą regionalną Gorlickiego

Lech Klimek
Z wyglądu przypominają znane wszystkim gołąbki, ale różnią się jednak od nich farszem i sposobem przygotowania. W przeszłości królowały na stołach babć.

Zawinięte w kapuściane liście tarte ziemniaki z dodatkiem odpowiednich przypraw, polane pachnącym grzybowym sosem zawojowały podniebienia członków komisji przyznającej certyfikat tradycyjnego produktu kulinarnego. Sakiewki z Rozdziela, bo tak została nazwana wspomniana potrawa, wyszły spod ręki Izabeli Grądalskiej, właścicielki gospody w Małastowie. To na razie jedyna potrawa z Gorlickiego, która znalazła się na ministerialnej liście.

Czytaj więcej:TUTAJ

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gorlice.naszemiasto.pl Nasze Miasto