Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Regietów. Siedem kół z Gorlickiego stanęło w szranki kulinarnego konkursu. Jury kosztowało przygotowanych przez nie potraw

Halina Gajda
Halina Gajda
Trwają powiatowe półfinały VIII edycji konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów". Gorlicka edycja odbyła się w Stadninie Koni Huculskich Gładyszów w Regietowie
Trwają powiatowe półfinały VIII edycji konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów". Gorlicka edycja odbyła się w Stadninie Koni Huculskich Gładyszów w Regietowie fot. halina gajda
Siedem z zapowiadanych jedenastu kół gospodyń z Gorlickiego zdecydowało się stanąć w kulinarne szranki Bitwy Regionów. Kto, mimo aury zdecydował się przyjechać do Regietowa, mógł posmakować między innymi wyjątkowych gołąbków, roladek schabowych, waru ze zlepieńcami czy kurczaka w aksamitnym śmietanowym sosie z dodatkiem koperku.

Karczma Huculanka w Regietowie była dzisiaj wyjątkowo głośna. W stadninie rozegrany został bowiem pierwszy etap ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, dedykowanego właśnie gospodyniom. Choć początkowo z powiatu gorlickiego do konkursu zgłosiło się jedenaście kół, ostatecznie z miejsce rozgrywek przyjechało siedem.

Były to:

  • Koło Gospodyń Wiejskich Gładyszów z gładyszowskim warem ze zlepieńcami
  • Stowarzyszenie przyjaciół Folkloru Koło Gospodyń w Kobylance, które serwowało kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym
  • Koło Gopsodyń Wiejskich w Kobylance próbowało zaskoczyć kubki smakowe jury gołąbkami z kaszą, mięsem i grzybami
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Moszczenicy, które zaserwowało roladki schabowe
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Bobowej, które zaskoczyło kichą w chlebowym garze
  • Koło Gospodyń Wiejskich ze Staszkówki, które serwowało jaśkowe uszy w potrawce
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Wójtowej, które przyrządziło królika w śmietanie

Jury skosztowało wszystkich potraw w ilościach większych, niż degustacyjne – wszystkie panie bowiem potraktowały konkurencję bardzo poważnie i wydało normalne, domowe porcje. Kołom przyznawane zostały punkty. Na podstawie ich liczby powstanie małopolski ranking. Do półfinału przejdzie  maksymalnie dziesięć zespołów z danego województwa, które zdobyły największą liczbę punktów.

Oczywiście oprócz potraw konkursowych, na stołach uginało się od innych smakołyków. Nie mogło zabraknąć ciast i ciasteczek, domowego chleba ze smalcem i ogórkami małosolnymi, różnych lemoniad, drożdżówek. Goście, którzy w zamiarach mieli obiad w karczmie, na ten widok szybko zmienili plany i ruszyli między stoiska, by kosztować, smakować, dopytywać o szczegóły przepisów.

Ostatecznie za podium stanęły
I. Koło Gospodyń Wiejskich z Bobowej
II. Koło Gospodyń Wiejskich w Wójtowej
III. Koło Gospodyń Wiejskich w Gładyszowie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Regietów. Siedem kół z Gorlickiego stanęło w szranki kulinarnego konkursu. Jury kosztowało przygotowanych przez nie potraw - Gazeta Krakowska

Wróć na gorlice.naszemiasto.pl Nasze Miasto