Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszne desery młodych gorliczanek w krakowskim konkursie. Obowiązkowym składnikiem była między innymi mąka kokosowa

Halina Gajda
Halina Gajda
W Krakowie odbył się finał XVI edycji Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty”, którego uczestnikami byli młodzi gorliczanie, uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych.

Konkurs prowadzony był w trzech niezależnych kategoriach – kucharz, kelner oraz cukiernik. Hasło konkursu brzmiało: Kuchnia Europejska na Krakowskim Stole. Gorlice reprezentowały uczennice klasy II branżowej Paulina Dynda oraz Magdalena Szczepanek. Do konkursu przygotowały je Lucyna Prorok oraz Ewa Myszkowska. Przygotowały dietetyczne mono-desery, w których obowiązkowo, zgodnie z regulaminem, użyły jako produktu głównego mąki kokosowej. Na stole pojawiły się więc kokosowo-malinowa chia z tahini oraz kokos-mięta-czekolada. Nasze reprezentantki znalazły się w gronie wyróżnionych cukierników i otrzymały dyplomy i nagrody rzeczowe.

Poziom prac grupy cukierniczej był bardzo wysoki i wyrównany, co podkreślała komisja składająca się z przedstawicieli Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej – przy wyłanianiu najlepszych zadecydowała niewielka różnica punktowa.

Ogółem w zmaganiach konkursowych startowało 33 uczniów z małopolskich szkół – w tym cztery z Krakowa, a także z: Andrychowa, Łącka, Myślenic, Nowego Sącza, Nowego Targu, Piotrkowic, Tarnowa i Suchej Beskidzkiej – w konkurencji cukiernik udział wzięło 13 uczniów

WIDEO: Barometr Bartusia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gorlice.naszemiasto.pl Nasze Miasto