Konkurs prowadzony był w trzech niezależnych kategoriach – kucharz, kelner oraz cukiernik. Hasło konkursu brzmiało: Kuchnia Europejska na Krakowskim Stole. Gorlice reprezentowały uczennice klasy II branżowej Paulina Dynda oraz Magdalena Szczepanek. Do konkursu przygotowały je Lucyna Prorok oraz Ewa Myszkowska. Przygotowały dietetyczne mono-desery, w których obowiązkowo, zgodnie z regulaminem, użyły jako produktu głównego mąki kokosowej. Na stole pojawiły się więc kokosowo-malinowa chia z tahini oraz kokos-mięta-czekolada. Nasze reprezentantki znalazły się w gronie wyróżnionych cukierników i otrzymały dyplomy i nagrody rzeczowe.
Poziom prac grupy cukierniczej był bardzo wysoki i wyrównany, co podkreślała komisja składająca się z przedstawicieli Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej – przy wyłanianiu najlepszych zadecydowała niewielka różnica punktowa.
Ogółem w zmaganiach konkursowych startowało 33 uczniów z małopolskich szkół – w tym cztery z Krakowa, a także z: Andrychowa, Łącka, Myślenic, Nowego Sącza, Nowego Targu, Piotrkowic, Tarnowa i Suchej Beskidzkiej – w konkurencji cukiernik udział wzięło 13 uczniów
WIDEO: Barometr Bartusia
- Które grzyby są trujące, a które jadalne? Podpowiadamy!
- Małopolska. Oto alimenciarze i alimenciarki, których szuka policja [RAPORT WRZESIEŃ]
- XX Międzynarodowy Festiwal Koronki Klockowej w Bobowej
- Eksplozja kolorów na festiwalu w Gorlicach
- W Uzdrowisku będzie nowa rozlewnia wód!
- Krajowa Wystawa Psów w Gorlicach. Setki czworonogów w OSiR
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?