Prawdziwie królewski deser. Przepis na krystalizowane fiołki. Poleca Plate by Kate

Kasia Nowicka
Kilka małych kwiatków zmienia każdy deser w dzieło sztuki - podkreśla autorka bloga Plate by Kate i poleca przepis na krystalizowane fiołki.
Kilka małych kwiatków zmienia każdy deser w dzieło sztuki - podkreśla autorka bloga Plate by Kate i poleca przepis na krystalizowane fiołki. Kasia Nowicka
Udostępnij:
Piękno wiosny zaklęte w kryształkach cukr - krystalizowane fiołki każdy tort, deser, czy ciasto zamienią w dzieło sztuki. Właśnie kwitną więc warto poświęcić chwilę czasu, by je przygotować i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez kilka miesięcy.

Spis treści

Jadalne fiołki

Gdy fiołki podnoszą nad ziemię swoje drobne kwiatki zaczyna się wiosna. Niepozorne, drobne, przycupnięte w zakamarkach ogrodu kwitną bardzo krótko, zaledwie kilka tygodni marca i kwietnia. Tegoroczna wiosna nas nie rozpieszcza, ale dla fiołków jest idealna. Kwitną tak długo aż silniejsze drzewa i krzewy zasłaniają im dostęp do światła.

Fiołki to deser królewski. Podobno uwielbiała je brytyjska królowa Elżbieta I. Miała słabość do słodyczy a w jej czasach stać na nie było nielicznych. Cukier sprowadzano z nowego świata, był nie tylko trudno dostępny, ale i drogi dlatego arystokracja i bogacze z dumą obnosili zęby poczerniałe od próchnicy. Na kartach historii znaleźć więc można nie tylko podboje i wiele lat udanych rządów Elżbiety, ale i wzmianki o jej ciężkim charakterze. Humor królowej psuł ból psujących się zębów a próchnicę zawdzięczała kandyzowanym fiołkom. Smak tych kwiatów kochała też cesarzowa Sisi. W Wiedniu do dziś zjeść można fiołkowe lody, ulubiony deser cesarzowej.

Wyrafinowane piękno czyli krystalizowane fiołki

Fiołki można krystalizować albo kandyzować. Kandyzowanie to proces skomplikowany i ma jedną wadę - zanurzone w gorącym syropie cukrowym a potem obtoczone w krystalicznym cukrze delikatne pączki kurczą się i tracą kształt. Dlatego od fiołków kandyzowanych wolę krystalizowane fiołki. Kilka małych kwiatków zmienia każdy deser w dzieło sztuki.

Krystalizowanie kwiatów wymaga sporo cierpliwości ale nie jest trudne. Fiołki najlepiej zbierać w ciepły, słoneczny dzień, przed południem, kiedy zdążą obeschnąć z porannej wilgoci. Najlepiej zebrać małą partię, tylko tyle, ile jesteśmy w stanie w danym momencie przygotować, bo drobne kwiaty szybko więdną. Poza fiołkami potrzebujemy jedynie białka jaja i cukru. I miękkiego pędzelka.

Białko jaja lekko roztrzepuję a potem uzbrajam się w cierpliwość. Każdy płatek każdego kwiatka trzeba po prostu posmarować białkiem z obu stron a następnie delikatnie obsypać cukrem. Tak przygotowane układamy na pergaminie i czekamy aż wyschną.

Moja rady – najlepiej sprawdza się drobny cukier do wypieków. Zwykły cukier ma zbyt duże kryształki a cukier puder zbija się w kulki. Zerwij kwiaty wraz z łodygami. Tak znacznie łatwiej utrzymać je w palcach.

Suszarki do warzyw i owoców

miejsce #1

Berdsen

Berdsen Suszarka spożywcza do grzybów i owoców 400W 10L

260,99 zł179,00 zł-31%
miejsce #2

Esperanza

ESPERANZA EKD003 DELICATESSE

117,57 zł84,49 zł-28%
miejsce #3

Concept

CONCEPT SO 1060

377,00 zł299,00 zł-21%
miejsce #4

Esperanza

Esperanza EKD001

99,99 zł92,00 zł-8%
miejsce #5

Zelmer

Zelmer FD1001

169,00 zł
miejsce #6

Yoer

Yoer VitaSave FD01S

318,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Przepis na krystalizowane fiołki

Wykonanie krystalizowanych fiołków jest proste, ale wymaga cierpliwości.
Wykonanie krystalizowanych fiołków jest proste, ale wymaga cierpliwości. Kasia Nowicka

Składniki

  • 1 szklanka kwiatów fiołka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 białko jaja

Jak zrobić krystalizowane fiołki?

  1. Białko jaja porządnie rozkłóć widelcem. Przygotuj miseczkę z cukrem.
  2. Za pomocą pędzelka płatki każdego kwiatu z obu stron posmaruj białkiem jaja. Każdy kwiat z obu stron obsyp cukrem.
  3. Susz na pergaminie z dala od światła słonecznego około doby lub przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 50 stopni, najlepiej z termoobiegiem.
  4. Krystalizowane fiołki przechowuj do 4 -8 tygodni w lodówce.

O AUTORCE bloga Plate By Kate

Kasia Nowicka - jest autorką bloga Plate by Kate, dziennikarką, producentką, a prywatnie mamą i wielbicielką podróży. Zaprasza na śledzenia jej kulinarnej pasji i dodaje: - Będzie mi szalenie miło, jeśli polubisz moją stronę platebykate.com, Facebook i zaobserwujesz mój profil na Instagramie.

Autorka bloga Plate by Kate
Autorka bloga Plate by Kate Kasia Nowicka

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Prawdziwie królewski deser. Przepis na krystalizowane fiołki. Poleca Plate by Kate - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie