Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Tradycyjny karp w chrupiącej panierce. Zobaczcie przepis i przygotujcie na święta

Redakcja
Tradycyjny wigilijny karp.
Tradycyjny wigilijny karp. Małgorzata Gleń

Jak przygotować karpia na wigilię? Najprostszy przepis jest najlepszy! Zobaczcie przepis Małgorzaty Gleń na tradycyjnego karpia w panierce.

Składniki

  • karp
  • cebula (mniej więcej wagowo tyle ile karpia)
  • mleko
  • bułka tarta
  • jajka
  • mąka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Z karpia, najlepiej zatorskiego, usunąć wszystkie łuski. Przed przygotowaniem dobrze jest go zamrozić. Na dwa dni przed wigilią trzeba wyciągnąć rybę z zamrażalnika i rozmrozić.
Pokroić karpia na dzwonki, cebulę pokroić na plastry. Każdy kawałek ryby dokładnie obłożyć cebulą, także w środku dzwonka. Odstawić do zimnego miejsca na minimum 24 godziny. W wigilię wyciągnąć kawałki ryby z cebuli, włożyć do miski i zalać mlekiem na około dwie godziny, następnie, opłukać wodą, osuszyć, posolić i lekko popieprzyć. Pieprz jest konieczny. Na godzinkę odstawić.
Potem panierować w mące, jajku i bułce. Smażyć na oleju z obu stron. Przed podaniem, by był gorący na kolację wigilijną, można go w zamkniętym naczyniu włożyć do ciepłego piekarnika, ale na niezbyt długo, bo się zbytnio wysuszy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Potrawy wigilijne. Tradycyjny karp w chrupiącej panierce. Zobaczcie przepis i przygotujcie na święta - Gazeta Krakowska

Wróć na oswiecim.naszemiasto.pl Nasze Miasto