Okazuje się, że sposób na kulinarny majstersztyk można znaleźć o każdej porze i w każdych okolicznościach. Zaczęło się od tego, że Maria Olczyk zamówiła sobie u masarza kaszankę, a że smakołyku wyszło mu trochę dużo, trzeba go było jakoś zagospodarować. - Tak sobie myślałam, co z nią zrobić. Wyrzucić przecież nie wolno. Kapusta kiszona sama mi się nasunęła, bo od czasu do czasu lubię wrócić do wiejskich smaków, właśnie kaszanki z ziemniakami i zasmażaną kiszoną kapustą boczkiem i dużą ilością smażonej cebuli. Uznałam, że skoro ciasto na pierogi z razowej mąki doskonale komponuje się z soczewicą czy kaszą gryczaną, to nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować nafaszerować je kaszanką - wspomina ze śmiechem.
Jak pomyślała, tak zrobiła, a oryginalne zestawienie postanowiła poddać ocenie szerszego grona degustatorów i z pierogami pojechała na półfinał VI Małopolskiego Festiwalu Smaku w Nowym Sączu. Połączenie okazało się jak najbardziej trafione, bowiem goście na nowosądeckim rynku uznali w plebiscycie pierogi za najlepsze w kategorii Smakołyki z Legendą, jury dostrzegało także ciekawy smak chleba z szarłatem, który na festiwal zawiozła Izabela Grądalska, właścicielka gorlickiego pubu Laguna. Jak mówi, tradycje pieczenia chleba wyniosła z rodzinnego domu. Wypiekiem zajmowała się zarówno mama jak i babcia.
Zwycięstwo obu pań tym bardziej satysfakcjonuje, że do Nowego Sącza przyjechało 22 wystawców i czterech kucharzy z sądeckich restauracji. Wszyscy walczyli o uznanie profesjonalnego jury, w którym zasiadali Zbigniew Kurleto, Theofilos Vafidis, Wojciech Wołosowski i Henryk Najduch.
- Podczas prezentacji wydaliśmy około trzech tysięcy pierogów. Zainteresowanie było tak duże, że musieliśmy je dowozić z Gorlic. Myślę, że na wyjazd do Krakowa trzeba będzie przygotować ich znacznie więcej - zapowiada.
To nie pierwsze zwycięstwo gorliczanek w kulinarnych konkursach. W 2005 roku uznaniem jurorów, między innymi Macieja Kuronia, cieszyła się karkówka marynowana z grilla. W kolejnych latach, i kolejnych konkursach gorlicka restauratorka odbierała nagrody między innymi za zupę kurkową, stek z rydzami duszony w śmietanie, polędwicę marynowaną, pierogi staropolskie z kaszą gryczaną, kapustą i leśnymi grzybami oraz pierogi razowe z soczewicą.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?