Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Młode ziemniaki z kefirem i jajkiem sadzonym — niezawodny klasyk obiadowy. Prosty przepis na lekki i pyszny obiad, jak z dzieciństwa

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz, jak łatwo zrobić pyszny obiad z młodymi ziemniakami. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak łatwo zrobić pyszny obiad z młodymi ziemniakami. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie pomysł na szybkie, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne danie na ciepłe dni. Polecam przepis na młode ziemniaki z kefirem, jakiem sadzonym i sałatą. Taki obiad to dla wielu pyszne wspomnienie dzieciństwa. Ugotowane ziemniaczki polane roztopionym masełkiem i posypane świeżym koperkiem to niebo w gębie! Przekonaj się, jakie to proste i pyszne i wypróbuj przepis na idealny obiad na ciepłe dni.

W skrócie:

Obiad z młodymi ziemniakami — prosty przepis

Sezon na młode ziemniaki przypada na koniec maja i cały czerwiec. Warto wykorzystać te pyszne warzywa np. do zrobienia domowego obiadu. Proponuję prosty pomysł na danie z młodymi ziemniakami, kefirem i jajkiem sadzonym. Taki zestaw kojarzy mi się z ciepłymi dniami i moim dzieciństwem. Aromatyczne, pachnące masłem i koperkiem młode ziemniaki można podać także ze zsiadłym mlekiem czy maślanką. Smakuje wyśmienicie. Do tego podaję sałatę ze szczypiorkiem lub mizerię. Gorąco polecam i życzę smacznego!

Zobacz w galerii, jak łatwo możesz zrobić pyszny obiad z młodymi ziemniakami.

Przepis na młode ziemniaki z kefirem i jajkiem sadzonym

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 500 g młodych ziemniaków,
  • pęczek koperku,
  • 20 g masła,
  • 500 ml kefiru,
  • 4 jajka + 1 łyżka masła,
  • sałata masłowa lub sałata lodowa,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić lekki obiad z młodych ziemniaków?

  1. Zagotuj wodę (ok. 2 litry) z 1 łyżką soli.
  2. Ziemniaki dokładnie umyj np. drucianą szczoteczką.
  3. Włóż do gotującej się wody i gotuj pod przykryciem 20 minut.
  4. Gotowe ziemniaki odcedź, dodaj masło i posiekany koperek. Przykryj pokrywką. Po chwili delikatnie poruszaj garnkiem, by rozprowadzić masło i koperek.
  5. Na patelni rozpuść łyżkę masła, wbij jajka i smaż pod przykryciem przez około 3 minuty. Żółtko powinno być jeszcze płynne.
  6. Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj ze śmietaną, szczypiorkiem i solą.
  7. Na talerzu ułóż jajka sadzone i ziemniaki z masłem i koperkiem. Podawaj z kefirem i sałatą.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Młode ziemniaki z kefirem i jajkiem sadzonym — niezawodny klasyk obiadowy. Prosty przepis na lekki i pyszny obiad, jak z dzieciństwa - Strona Kuchni

Wróć na gorlice.naszemiasto.pl Nasze Miasto