O tym, że gospodynie z Gorlickiego słyną z dobrej kuchni, to wiadomo. Tak samo zresztą, jak z gościnności. Dzisiaj karmią rzesze gorliczan, które przyszły na Małopolski Festiwal Smaku. Stoły uginają się od ciast, chlebów podawanych ze smalcem i ogórkiem małosolnym, do tego bigos, gulasz z grochu, różnej maści pierogi, prołzioki, wytrawne placki z dodatkiem warzyw. Wszystko smaczne i zdrowe.
Panie mają tremę, bo przed nimi konkursowe szranki festiwalu. Podczas nich zaprezentują po jednym ze swoich dań. Finał konkursu jeszcze dzisiaj.
Na płycie rynku przy Pawilonie Historii Miasta są natomiast stragany z dobrodziejstwami z całej Małopolski - wędlinami, owczymi serami, sokami, owocami, ciastami, naturalnymi kosmetykami.
Frajdą dla dzieci jest stoisko z malowaniem twarzy i kuchnia molekularna, która dzięki suchemu lodowy kopci i dymi ku uciesze najmłodszych.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?