Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie...
fot. Ivan-Balvan/GettyImages.com

Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych? Osoby z tymi schorzeniami powinny ograniczyć jedzenie kiszonek. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Nietolerancja histaminy

Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie człowieka, który odpowiada za szereg ważnych reakcji. Niestety jest ona również odpowiedzialna za wywoływanie reakcji alergicznych, w tym pokrzywki, świądu i zaczerwienienia skóry. Histamina jest również obecna w produktach żywnościowych, a jej największe ilości znajdziemy w kapuście i ogórkach kiszonych, szpinaku, czerwonym winie i szampanie. Dlatego spożywanie ogórków kiszonych u osób z nietolerancją histaminy może powodować nagły skurcz brzucha, biegunkę i zmiany skórne.

Zobacz również

Będzie nowy prezes Głównego Instytutu Górnictwa. Pokieruje nim Jarosław Zagórowski

Będzie nowy prezes Głównego Instytutu Górnictwa. Pokieruje nim Jarosław Zagórowski

Horoskop dzienny na piątek. Sprawdź!

Horoskop dzienny na piątek. Sprawdź!

Polecamy

Kino Kolory na majówkę. Dla tych, którzy od grilla wolą film

Kino Kolory na majówkę. Dla tych, którzy od grilla wolą film

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Gorlice. Harcerski Dzień Patrona „Mury wartości”

Gorlice. Harcerski Dzień Patrona „Mury wartości”