KGW ze Stróżnej oraz Jędrzej Jakubowski z Gospodarstwa Agroturystycznego Gościniec Banica święcili kulinarne tryumfy w Karniowicach

Halina Gajda
Halina Gajda
Mamy się kim chwalić - KGW ze Stróżnej oraz Jędrzej Jakubowski z  Gospodarstwa Agroturystycznego Gościniec Banica przygotowali potrawy i produkty, które zachwyciły kulinarne jury
Mamy się kim chwalić - KGW ze Stróżnej oraz Jędrzej Jakubowski z Gospodarstwa Agroturystycznego Gościniec Banica przygotowali potrawy i produkty, które zachwyciły kulinarne jury archiwum prywatne
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Gospodynie ze Stróżnej rozbiły bank w Karniowicach podczas zmagań Innowacyjna Małopolska – Tradycyjne Potrawy Lokalne. Zebrały pierwsze nagrody w konkursie wojewódzkim i dostały nominację do nagrody Perła 2021 w ramach Naszego Kulinarnego Dziedzictwa - Smaków Regionów. W tej samej kategorii nie miały sobie równych dwie odsłony koziego sera od Jędrzeja Jakubowskiego z Gospodarstwa Agroturystycznego Gościniec Banica. On również powalczy o Perłę!

Finałowa kulinarna gala, która odbyła się w Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Karniowicach była dla reprezentantów Gorlickiego szczęśliwa.

Panie z Koła Gospodyń ze Stróżnej pojechały na nią z żytnim zakwasem na żur, już gotowym żurkiem oraz zrazikami w sosie borowikowym z kiszoną kapustą. Smakowym zachwytom ponoć nie było końca. Start w konkursie wzięły sobie naprawdę do serca, a sam wyjazd był szczegółowo rozpisany, od przygotowania potraw poprzez dekorację stołu, na ludowych strojach skończywszy.

- Żur od zawsze był obecny na stołach, w naszych rodzinnych domach – opowiadała nam Urszula Mucha, członkini koła. - Gleby były słabe, rolnicy siali przede wszystkim żyto, więc trzeba je było wykorzystywać również na co dzień – dodaje.

Koło ma całkiem spory bagaż doświadczeń. Spory, bo mniej więcej ćwierćwieczny. Dzisiaj najmłodsza jego członkini to trzydziestolatka. Najstarsza, seniorka ponad 70. Świetnie się ze sobą dogadują. Kolejne sukcesy rozbudzają w nich apetyt na zwycięstwa i chęć działania.
- Gdy dostałyśmy zaproszenie na etap powiatowy konkursu do Ptaszkowej, narada nad tym, czy startujemy, trwała tylko chwilę – dodaje z uśmiechem.

Wytrawny sernik z jarzębinową konfiturą

Na laurach nie zamierza też osiadać Jędrzej Jakubowski z Gospodarstwa Agroturystycznego Gościniec Banica znany przede wszystkim z wytwarzanych przez siebie kozich serów. Słowo „wytwarzanie” jest tu najwłaściwsze, bo to żadna seryjna produkcja, ale pieczołowicie opracowywane receptury – oryginalne, cenione przez smakoszy i oczywiście jak najbardziej naturalne i tradycyjne. Decyzji o przyznaniu mu nominacji do Perły 2021 za jarzębinowy sernik nie ma się więc co dziwić. To samo dotyczy pierwszego miejsca w kategorii Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, które zdobył za ser Parzeniok.

- To ser podpuszczkowy solony, który jest w odpowiednim czasie uparzony, a następnie przysmażony. Kiedyś robiło się na blasze, a dzisiaj na suchej patelni. Ten ser znalazł się w tym roku na liście Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska –zdradza pokrótce recepturę pan Jędrzej.

Tym samym Parzeniok stanął obok już znanych i smakowitych serów, jak wędzony, bryndza, starciuch czy zielony twaróg. Jury rozsmakowało się także w serniku kozim z jarzębiną. To wytrawna wersja na kruchym spodzie z dodatkiem ziół, serwowana z konfiturą z jarzębiny: - Do masy serowej dodana została czarnuszka – przywołuje z uśmiechem.

O tym, czy smakowitości z Gorlickiego dostaną Perłę zdecyduje kapituła Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Werdykt poznamy jeszcze we wrześniu. Warto tutaj przywołać osobę Lucyny Kmak z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego, która wyłuskuje w regionie takie wspaniałości i jest zawsze chętna do pomocy w zorganizowaniu i przygotowaniu wyjazdów. Jak to się wszystko dzieje?- To dzięki kontaktom z rolnikami, doradcami, kołami gospodyń – wylicza pani Lucyna.

Omikron dotarł do Europy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie