Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Grzybowe smaki w słoikach

Lech Klimek
Rydze, borowiki i pieczarki z regietowskich pól trafiają do karczmy. W słoikach, żurku, sosach i kremach są regionalnymi specjałami. Podobnie zresztą jak bzianka.

To wszystko to skarby naszych lasów i łąk - z dumą mówi dyrektor Stadniny Koni Huculskich „Gładyszów” w Regietowie Stanisław Ciuba, pokazując pokaźny koszyk z pieczarkami.

O tej porze pracownicy stadniny pracują nie tylko przy koniach, w stajni, karczmie czy hotelu. Wychodzą na grzyby do lasu, bo zima długa, a na stołach do kolejnego sezonu nie może przecież zabraknąć rydzów czy borowików. - To było dwa lata temu - opowiada Beata Brach, szefowa karczmy. - Pomyślałam, że to może być coś ciekawego dla naszych gości, nasze regietowskie rydze marynowane - tłumaczy.

Czytaj więcej:TUTAJ

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gorlice.naszemiasto.pl Nasze Miasto