Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gorlicki Mistrz Smaku, czyli wielkie gotowanie pierogów na scenie

Halina Gajda
Czwarty konkurs Gorlicki Mistrz Smaku za nami. Tym razem do walki o tytuł stanęły drużyny samorządowców i przedstawicieli mediów. Na scenie wrzało, kotłowało się, sypała się mąka, lała woda, topiło masło...

Do wspólnej kulinarnej zabawy dali się przekonać starosta Maria Gubała, wicestarosta Stanisław Kaszyk, radny powiatowy Roman Dziubina, burmistrz Rafał Kukla i jego zastępca Łukasz Bałajewicz oraz przewodniczący Rady Miasta Robert Ryndak. W drużynie mediów zaś byli Lech Klimek z Gazety Krakowskiej, Aleksandra Podziewska-Żygadło z Radia Kraków oraz Marek Podraza reprezentujący Gorlice.tv.

Wszyscy mieli jedno zadanie - ulepić pierogi z kapustą, grzybami bądź suszonymi śliwkami. Technika - dowolna, można było również stosować sobie tylko znane kulinarne sztuczki i tajemnice. Zadanie nie było łatwe, bo w Gorlicach jest zimno. Ciasto stygło i twardniało, wałek z trudem dawał sobie z nim radę. Okazało się natomiast, że niektórzy, na przykład Robert Ryndak, temat pierogów znają doskonale.

Radny twierdził wręcz, że w domu to właśnie on je przyrządza. I chyba coś w tym jest, bo pokazał kilka swoich patentów, między innymi do pierogowego ciasta dodał... kminek. Konkurs wygrali samorządowcy - zajęli wspólnie najwyższy stopień na podium. Media musiały zadowolić się drugą lokatą. Zabawa była przednia, każdy z kucharzy miał wiele dystansu do siebie. I o to przecież chodziło.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Gorlicki Mistrz Smaku, czyli wielkie gotowanie pierogów na scenie - Gazeta Krakowska

Wróć na gorlice.naszemiasto.pl Nasze Miasto