Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gorlice. Nie marnuj jedzenia. Kilka pomysłów Asi na kulinarne czystki

Lech Klimek
archiwum
Joanna Tokasz, znana w Małopolsce, a pochodząca z Gorlic blogerka kulinarna zgodziła się podać kilka pomysłów na ratunek dla tych, którzy przesadzili z zakupami i przygotowali za dużo jedzenia na święta.

Z własnego doświadczenia wiem, że to się niestety zdarza - mówi Joanna. - Sama wiele już razy przesadziłam z zakupami i z ilością potraw, jakie powstały w mojej kuchni. Nauczona doświadczeniem, w tym roku postanowiłam być bardzo wstrzemięźliwa. Zwłaszcza jeśli chodzi o wypieki - dodaje z uśmiechem.

A co mają zrobić ci, którzy nie potrafią się powstrzymać i pieką jak dla pułku wojska? - zapytaliśmy: - Sprawny zamrażalnik jest tu jakimś ratunkiem - mówi Joanna. - Ja dzielę ciasta na małe porcje i zamrażam. Potem wystarczy w sobotni wieczór wyjąć, rozmrozić i jest jak znalazł na niedzielę do kawy - dodaje.

Z resztek ciast, oczywiście tych bardziej „suchych” jak babki, można wyczarować bajaderki: - Są banalne w przygotowaniu i tak naprawdę nie zajmą nam wiele czasu, a zazwyczaj wystarczają nam na długo - mówi blogerka.

Po świętach Wielkiej Nocy bardzo często w lodówkach zostaje sporo jaj ugotowanych na twardo, które są w tym czasie jednym z głównych elementów stołu. Co zrobić, gdy mamy ich nadmiar?

- Tu odpowiedź jest prosta - mówi Joanna z przekonaniem. - Oczywiście pasty. Będą idealne na śniadania, a dobrze zrobione na długo zachowają świeżość i dobry smak - dopowiada.

Bajaderki

Składniki:

260 g babek i babeczek

200 g bakalii: rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i migdałów

150 g masła

60 ml likieru orzechowego

Dodatkowo 100g orzechów włoskich do obtaczania bajaderek.

Sposób przygotowania:

Ciasta drobno kruszymy. Do masy dodajemy bakalie, likier orzechowy oraz stopiony tłuszcz. Całość mieszamy razem, a z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w posiekanych orzechach i pozostawiamy do schłodzenia. I już można je stawiać na stole.

Pasta śniadaniowa

Składniki

5 jajek

100 g białego sera (półtłustego)

1 puszka tuńczyka (150g)

1 pęczek szczypiorku

1 łyżka musztardy

1 łyżka majonezu

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka muszą być oczywiście ugotowane na twardo. Wyjmujemy żółtka i wraz z białym serem przecieramy przez siteczko. Łączymy z musztardą oraz majonezem, a następnie z odcedzonym z zalewy i drobno posiekanym tuńczykiem, białkami i szczypiorkiem. Pastę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z pieczywem lub jako dodatek do słonych krakersów. Możemy nią również nadziać połówki białek.

Co Ty wiesz o Krakowie? (odc. 44)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gorlice.naszemiasto.pl Nasze Miasto