W swe menu wpisała regionalne specjały, w tym słynny miód z Kamiannej koło Krynicy Zdroju, wsi zwanej pszczelarską stolicą. U boku Magdy Gessler stanął m.in. Jacek Nowak, właściciel znanego w świecie Gospodarstwa Pasiecznego „Barć" w Kamiannej.
Miejscem „Gotowania przy lampach naftowych" stała się restauracja „Ratuszowa" ulokowana w Gorlicach przy Rynku. W tym królestwie Iwony Budzik i Mieczysława Skowrona telewizyjna gwiazda, znana do tej pory z „Kuchennych rewolucji", przygotowywała dwa wspaniałe dania, uchodzące za wyjątkowo polskie i wyjątkowo szlachetne. Pstrąga i polędwicę. Właśnie do nadania im specyficznego smaku i zapachu potrzebny był miód, a raczej różne rodzaje miodów z kamiańskiej „Barci".
Telewizyjnej mistrzyni kuchni podsuwał je Jacek Nowak, któremu towarzyszyła żona Emilia. Słusznie, bo obydwoje są najwyższej klasy specjalistami hodowli pszczół oraz produkcji miodu i innych wyrobów pochodzących z pasiek, w tym słynnego propolisu, który ze sporym powodzeniem stosowany był m.in. do leczenia ofiar napromieniowania po katastrofie elektrowni atomowej w Czarnobylu.
Najlepszy Piłkarz i Trener Małopolski 2011. Weź udział w plebiscycie i oddaj głos!
Uwaga konkurs! Napisz dialog matki z córką i wygraj nagrody
Sprawdź magazyn Gazety Krakowskiej! Bulwersujące zdarzenia, niezwykli ludzie, mądre opinie
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z Nowego Sącza. Zapisz się do newslettera!
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?