Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

7 naturalnych produktów, które obniżają poziom cukru. Wspomagają leczenie cukrzycy typu 2 i insulinooporności

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
W leczeniu cukrzycy dieta odgrywa bardzo ważną rolę. Sprawdź w galerii, co jeść, aby obniżyć poziom cukru we krwi.
W leczeniu cukrzycy dieta odgrywa bardzo ważną rolę. Sprawdź w galerii, co jeść, aby obniżyć poziom cukru we krwi. ratmaner/123rf.com
Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna, w przebiegu której dochodzi do defektu wydzielania insuliny, a tym samym wzrasta stężenie glukozy we krwi. Odpowiednia profilaktyka polegająca na zbilansowanej diecie oraz włączeniu aktywności fizycznej znacząco zmniejszają ryzyko rozwoju tej choroby. Te 7 produktów spożywczych może pomóc obniżyć wysokie stężenie cukru we krwi.

Spis treści

Co jeść przy wysokim cukrze? Produkty, które obniżają poziom glukozy we krwi

Osoby z predyspozycją do zachorowania na cukrzycę typu 2 powinny włączyć do codziennego życia elementy profilaktyki. Prewencja tej choroby jest trudna do zrealizowania, jednak nie jest niemożliwa. Głównymi elementami zapobiegania rozwojowi cukrzycy typu 2 jest zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna.

Profilaktyka cukrzycy typu 2

Wysiłek fizyczny nie powinien pokrywać się z codziennymi obowiązkami, lecz musi zostać wygospodarowany w wolnym czasie. Systematyczne podejmowanie aktywności, trwające minimum 30 minut dziennie, efektywnie wspomaga utratę tkanki tłuszczowej oraz uwrażliwia komórki na działanie insuliny. Fińscy naukowcy zaobserwowali, że spadek masy ciała o 5 proc. oraz umiarkowana aktywność fizyczna trwająca ok. 150 minut tygodniowo mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 nawet o 75 proc.

Polecamy: Tania dieta dla cukrzyka. Zobacz budżetowy jadłospis i przepisy

Kolejnym elementem profilaktyki cukrzycy typu 2 powinna być zmiana sposobu żywienia. Dieta w prewencji tego schorzenia opiera się na zbilansowanej diecie, w której ograniczeniu ulegają tłuszcze (zwłaszcza zwierzęce) oraz cukry proste. W posiłkach nie powinno również zabraknąć owoców oraz warzyw bogatych w błonnik pokarmowy, który zmniejsza oporność komórek na insulinę.

Badania opublikowana na łamach czasopisma Nurse's Health Study wykazały, że spadek masy ciała o 5 kg u osób z predyspozycją do cukrzycy typu 2 zmniejsza ryzyko jej wystąpienia nawet o 50 proc.

Dowiedz się więcej: Na czym polega dieta z niskim indeksem glikemicznym?

Ważne jest, aby jadłospis w większości składał się z produktów o niskim lub średnim indeksie glikemicznym (IG), dlatego warto z jadłospisu wyeliminować:

  • alkohol,
  • węglowodany proste, takie jak cukier, słodycze, produkty słodzone, produkty cukiernicze,
  • potrawy smażone i typu fast food,
  • słodzone napoje gazowane,
  • mięso smażone na głębokim tłuszczu.

Czym jest cukrzyca typu 2 oraz jakie są przyczyny jej rozwoju?

Schorzenie spowodowane jest zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek, których przyczyną może być defekt wydzielania insuliny lub jej działania. Choroba ma charakter postępujący i wymaga stałej kontroli lekarskiej, aby nie doszło do rozwinięcia się poważnych powikłań.

Sprawdź też: Samotność może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2

Badania epidemiologiczne przeprowadzone w ostatnich latach dowiodły, że w krajach rozwiniętych cukrzyca staje się jedną z najczęstszych chorób przewlekłych na świecie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaznacza, że ma już charakter epidemii, a jej leczenie pochłania olbrzymie koszty. W ciągu ostatniego sześćdziesięciolecia zaobserwowano 46 proc. wzrost zachorowalności właśnie na cukrzycę typu 2.

W Polsce na cukrzycę choruje ok. 3 mln ludzi, z czego aż 90 proc. stanowi cukrzyca typu 2 – informuje NFZ.

Czytaj: Te produkty odpowiadają za rozwój cukrzycy. Zobacz, co takiego jedzą Polacy, a co przyczynia się do cukrzycy typu 2 na świecie

Wśród głównych przyczyn rozwoju cukrzycy typu 2 można wymienić:

  • predyspozycje genetyczne,
  • otyłość,
  • brak aktywności fizycznej,
  • nadmierne spożywanie posiłków bogatych w tłuszcze nasycone oraz cukier.

Najczęstsze objawy cukrzycy typu 2

Choroba często przebiega niezauważalnie, a zanim dojdzie do pojawienia się jawnej cukrzycy, może minąć kilkanaście lat. Pierwszymi widocznymi objawami często są dopiero pojawiające się powikłania, takie jak uszkodzenie wzroku i czucia oraz niewydolność nerek.

Do symptomów mogących świadczyć o rozwoju cukrzycy typu 2 można zaliczyć:

  • otyłość,
  • suchość w ustach lub wzmożone pragnienie,
  • wielomocz,
  • wzrost łaknienia,
  • osłabienie i utratę sił,
  • zmiany ropne na skórze oraz utrudnione gojenie się ran,
  • osłabienie odporności organizmu,
  • stany zapalne narządów moczowo-płciowych,
  • zmniejszoną wrażliwość na dotyk w stopach oraz siny kolor bez odczucia zimna,
  • omdlenia,
  • uczucie niepokoju,
  • drętwienie lub mrowienie w dłoniach i stopach,
  • marskość i stłuszczenie wątroby.
Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Zdrowia
Warszawa, ul. Miodowa 15
Autopromocja

Cukier pod kontrolą

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: 7 naturalnych produktów, które obniżają poziom cukru. Wspomagają leczenie cukrzycy typu 2 i insulinooporności - Strona Zdrowia

Wróć na gorlice.naszemiasto.pl Nasze Miasto