Kucharzeniem zajęło się dwóch panów – Andrzej Orchel oraz Andrzej Dynda. Rola była im nieobca, bo panowie po wielokroć dawali popisy swoich umiejętności podczas różnych imprez. Zasłynęli już rydzowym pudrem, a teraz spokojnie mogą za swój znak rozpoznawczy wziąć polędwiczki wieprzowe. Smażone na klarowanym maśle, z dodatkiem przypraw i ziół, a podawane z ziemniakami wprost z ogniska wprost rozpływają się w ustach. Niczego sobie była zupa dyniowa z dodatkiem grzanek, hałuszki posypane bryndzą i szarlotka podawana dosyć nietypowo, bo w słoiczku z dodatkiem sosu z truskawek, malin i miodu.
Włodarze obu gmin – Karol Górski, wójt Ropy oraz Ján Šurkala, starosta Zborova kosztowali, smakowali, oceniali. I złego słowa o żadnym z dań nie powiedzieli. Przy okazji podzielili się swoimi doświadczeniami w kuchni, opowiedzieli o smakach z dzieciństwa i tych z ich obecnych domów. Wyszło też na jaw, że wójt Górski w kuchni poczyna sobie całkiem nieźle, a specjalizuje się w przetworach.
Kucharze – trzeba im tu oddać szacunek – ani na chwilę nie dali się zbić z tropu, a o przygotowywanych potrawach opowiadali lekko, z humorem, wręcz rozmachem. Jakby się przed kamerą urodzili. Zdradzili widzom kilka kulinarnych patentów, na przykład na klarowane masło.
- Gorlice. Sportowy Piknik Rodzinny z 11. Małopolską Brygadą Obrony Terytorialnej
- Perła Małopolski wyjechała na tory. W retro pociągu harcowali turyści i... zbójnicy!
- Gorliczanka Wiesława Brudniak trzeci raz zdobyła Koronę Gór Polski
- Zagórzany. Dzień Seniora w Domu Ludowym. Z występami, żartami i wspólną biesiadą
- Empik otwarty. Przed drzwiami czekało kilkadziesiąt osób
- Ignacy Łukasiewicz w bajkowym wydaniu. A znacie te kartki?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?