FLESZ - Będzie doustna szczepionka na COVID-19?
Celem Konkursu było ukazanie bogactwa oraz różnorodności regionalnych tradycji kulinarnych związanych ze świętami Wielkiejnocy oraz promocja lokalnych i tradycyjnych przepisów kulinarnych.
Komisja Konkursowa nie miała łatwego zadania, ponieważ zgłoszenia były na bardzo wysokim poziomie.
Po długich naradach wybrano następujące propozycje wykonane przez poszczególne Koła (lista podana alfabetycznie):
- Babeczki do święconki – Koło Gospodyń Wiejskich Kaliś
- Bundzulka - Koło Gospodyń Wiejskich w Małem Cichem
- Klops w welonie - Koło Gospodyń Wiejskich w Moszczenicy
- Lukrem malowana baba z Głębokiej - Koło Gospodyń Wiejskich w Głębokiej
- Pasta jajeczna z chrzanem - Koło Gospodyń Wiejskich „Jaroszowianki” w Jaroszowicach
- Pieczeń barania „Na dziko” - Koło Gospodyń Wiejskich w Sowlinach
- Polewka w wersji świątecznej nazywana czasem Święconką - Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Bieczu
- Trzęsionka - Koło Gospodyń Wiejskich Zielony Las
- Trzęsionka – Stowarzyszenie KGW Lipowe
- Uszewska święconka - Koło Gospodyń Wiejskich „Uszwianki” w Uszwi
- Zalewajka Wielkanocna z jajkiem - Koło Gospodyń Wiejskich w Lubczy
- Żurek na święconym, chrzanem podprawiony - Koło Gospodyń Wiejskich Wielmożanki
Koło Gospodyń Wiejskich w Moszczenicy i jego klops w welonie.
Tradycje żywieniowe mieszkańców gminy Moszczenica w powiecie gorlickim wywodzą się z dawnej kuchni chłopskiej. Na co dzień jadano głównie produkty pochodzenia roślinnego, różnego rodzaju placki, podpłomyki oraz warzywa i owoce z własnego sadu i ogródka. Mięso spożywano tylko okazjonalnie w niedzielę i święta. Na niedzielny obiad przeznaczona najczęściej była kura lub królik. Każdy gospodarz starł się dwa razy do roku zabić świniaka, aby święta miały uroczysty charakter.
Jedną z popularnych potraw wielkanocnych był klops w welonie. Welonem nazywano błonę otrzewną ze świniaka wyglądem przypominającą strukturę welonu ślubnego.
Do przygotowania potrzebujemy:
- • ok. 1 kg mielonego średnio tłustego mięsa wieprzowego
- • 1 dużą cebulę
- • 3 ząbki czosnku - według uznania
- • 2 surowe jajka
- • 3 średnie ugotowane i zmielone ziemniaki
- • pół łyżeczki suszonego tymianku
- • pół łyżeczki rozmarynu suszonego lub świeżego
- • 1 płaską łyżkę soli
- • pieprz czarny do smaku
- • szczyptę gałki muszkatołowej
- • 5 jajek ugotowanych na twardo
- • odrobinę oleju do wysmarowania keksówki
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć. Zmielone mięso i ziemniaki, rozgnieciony czosnek wymieszać z pozostałymi składnikami. Foremkę wyłożyć papierem i posmarować olejem. Wyłożyć połowę masy mięsnej i poukładać na środku ugotowane i obrane jajka z poodcinanymi końcówkami tak, aby tworzyły na środku linię prostą. Przykryć druga połową mięsa. Całość zawinąć w błonę tak, aby łączeniem położyć na spód formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Można podawać na ciepło np. z sosem grzybowym lub na zimno do chleba.
- Gorlice. Prezes spółki pracował nielegalnie
- Małastów. Magura Ski Park zaprasza
- Klimkówka. Zobaczcie zalew w zimowej odsłonie
- Wypadek w Moszczenicy na ulicy Gorlickiej. Cztery osoby są poszkodowane
- Gorlice. Morsowanie na Sękówce trwa w najlepsze
- Łużna. Utrudnienia w ruchu po kolizji na drodze wojewódzkiej
Pobierz
Jak korzystać z aplikacji, by otrzymywać informacje z miasta i powiatu? To proste!
Po wejściu w aplikację w prawym górnym rogu w menu wybierz swoje miasto.
Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania. Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy zakładkę "koronawirus", w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?