Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Trwający przez 24 miesiące projekt realizowany na terenie gminy Łużna koncentruje się na promowaniu zrównoważonego społeczeństwa oraz zdrowego stylu życia poprzez edukację z zakresu kulinariów. Jego głównym celem jest wymiana doświadczeń w dziedzinie ekologicznej kuchni oraz zachęcanie do świadomego wyboru żywności.
- Członkowie stowarzyszeń poznają tradycje poszczególnych krajów oraz miejscowości lokalnych - relacjonuje Anna Rafa, koordynator projektu. - Również w ramach tego projektu przewidziane jest szkolenie dla kadry poszczególnych fundacji - dodaje.
Grupa, która przyjechała do Łużnej odwiedziła m.in. Dzienny Dom Seniora w Gorlicach, Muzeum Budownictwa, Sękową, gdzie odbyły się warsztaty zielarskie, Mszankę, gdzie obyły się zajęcia kulinarne. Grupa przybyła również do Urzędu Gminy Łużna, gdzie miała miejsce prezentacja ukazująca rozwój gminy.
- Napisaliśmy ten projekt po to, ażeby rozwijać kulturę, produkty regionalne, ekologię - mówi Katarzyna Zych, zastępca koordynatora projektu i radna gminy Łużna. - Grupa słoweńska ma dużo większe doświadczenie w tym zakresie, ponieważ już dawno na Słowenii stawia się na produkty regionalne i też chcemy to uczynić u nas za ich pośrednictwem i przy ich pomocy - dopowiada.
Tego typu wydarzenia i realizowane projekty pokazują nie tylko zaangażowanie naszych mieszkańców oraz poszczególnych jednostek, ale również chęć zdobywania doświadczenia, integracji międzynarodowej, współpracy. Poprzez takie inicjatywy możemy lepiej zrozumieć różnorodność świata oraz znaleźć wspólne wartości, które jednoczą ludzi bez względu na ich pochodzenie czy wyznawaną ideologię.
Jak politycy typują wyniki polskiej reprezentacji?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?