FLESZ - Polska żywność nie jest eko. A wszystko przez węgiel
Zarządzenie w tej sprawie wydał Główny Inspektor Sanitarny, a przypomina je nasza, gorlicka stacja sanepidu. Konkluzja jest taka, że o ile każdy przedsiębiorca musi spełniać konkretne wymagania w sferze bezpieczeństwa żywności. - Przepisy nie odnoszą się do tak szczegółowych kwestii, jak kupowanie żywności, np. wędlin, sera, mięsa do własnych opakowań klientów - przytacza Jadwiga Wójtowicz, szefowa gorlickiej stacji.
Z pudełeczkiem po wędlinę
Wędliny, sery, gotowe wyroby garmażeryjne kupuje w zasadzie każdy z nas. Dostajemy je zazwyczaj w foliowym woreczku albo plastikowym opakowaniu. Żywotność takiego opakowania jest krótka - tyle, co droga do domu, bo tam i tak przekładamy zakupy do pojemników, na talerzyki itp. Potem opakowanie trafia do kosza. Gdyby dodać wszystek plastik, który każdego dnia wynosimy ze sklepów w postaci opakowań, zebrałaby się tego wielka góra. Niektóre, duże sklepy sieciowe wprowadziły możliwość zakupu wspomnianych produktów do opakowań przyniesionych przez klientów.
- Redukcja korzystania z torebek jednorazowego użytku i odpowiednie gospodarowanie odpadami z tworzyw sztucznych, to priorytet w działaniach proekologicznych Carrefour. To cel, który chcemy zrealizować wspólnie z klientami dla dobra naszej planety - mówi Barbara Kowalska, dyrektor ds. Jakości i Zrównoważonego Rozwoju Carrefour Polska.
Nasi nie widzą przeciwskazań dla chętnych
Jak to działa we wspomnianym markecie: wystarczy przekazać opakowanie pracownikowi obsługującemu wybrane stoisko z produktami na wagę, takimi jak wędliny czy sery. Sprzedawca wytaruje pudełko, nałoży do niego produkt, przyklei etykietę do zeskanowania przy kasie. Tyle.
Pomysł poddaliśmy naszym, rodzimym kupcom, handlowcom, pracownikom sklepów. I nikt nie miał zastrzeżeń.
- Jeśli taka będzie wola klienta, to my się dostosujemy - mówi Monika Jerzak, kierownik Lider-Marketu przy ul. Stróżowskiej w Gorlicach. Taką samą deklarację składa Jan Wojnarski, współwłaściciel firmy Angus. Jak mówi, przecież wystarczy wytarować opakowanie, żaden kłopot.
Tu jeszcze jedna ważna uwaga.
- Przedsiębiorca nie ponosi odpowiedzialności za stan higieniczny prywatnych opakowań przyniesionych przez klientów, nie ma również wpływu na warunki, w jakich konsumenci przechowują opakowania do żywności oraz same środki spożywcze - przypomina jeszcze Jadwiga Wójtowicz.
Wielkie sieci już mają, może więc warto dobry zwyczaj u nas?
- Małopolskie Wianki w skansenie w Szymbarku
- Gorlice. Bobowa ma nową atrakcję, park edukacyjny
- Na Joannę Niemiec, projektantkę z Gorlic czeka Paryż!
- Dzisiaj o godz. 20 w TVN premiera MasterChef w pałacu Długoszów
- Koncert na Przystanku Szymbark na 20-lecie powiatu
- Stróżowianie przywitali prymicjanta - rodaka na granicy wsi
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oto najśmieszniejsze nazwy miejscowości w Polsce! To nie jest żart. One istnieją!
- Najseksowniejsi panowie na Wyspach Brytyjskich. Jest nowy ranking
- Shein w Warszawie. Tak wyglądało wielkie otwarcie sklepu chińskiego giganta
- Szokujące zachowanie polityka. Lizał pisuar i śpiewał nazistowskie pieśni - WIDEO