Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Koło gospodyń pokazało, jak robi się prawdziwy chrust i pączki

Halina Gajda
Koło Gospodyń Wiejskich z Dominikowic, jak się już za coś bierze, to na sto procent. Tak było z piątkowym pieczeniem pączków i faworków.

W kuchni tamtejszego domu kultury stawiły się zwarte i gotowe do działania. Żadne, ale to żadne pączki i faworki nie smakują tak, jak te przygotowane przez panie z KGW w Dominikowicach. Na prawdziwych jajach, z prawdziwym masłem i konfiturą z prawdziwej róży. Żadna nie potrzebowała receptury skrupulatnie spisanej na kartce papieru - wszystkie miały je w głowach.

Doświadczenie zrobiło swoje. Ciasto na faworki zostało w mig zagniecione, potem chwilkę odpoczywało, a potem dostało… lanie. Kto piekł chrust wie, że musi być dobrze obite, żeby było kruche. No i wałkować można tylko w jedną stronę. Tego pilnie i pod groźbą bury pilnowała pani Leokadia. Na blacie obok panie Halina i Małgorzata przygotowywały ciasto na pączki. Ze wszystkimi słusznymi dodatkami. Najlepsze faworki to takie „myk-myk”, czyli małe, na raz do ust, pieczone przez minutę nie więcej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Koło gospodyń pokazało, jak robi się prawdziwy chrust i pączki - Gazeta Krakowska

Wróć na gorlice.naszemiasto.pl Nasze Miasto